Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Dopinglab Rio voorlopig geschorst

Zes weken voor het begin van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro heeft het Wereldantidopingagentschap WADA vrijdag het dopinglaboratorium van Brazilië in Rio de Janeiro geschorst. De accreditatie is afgenomen omdat de organisatie volgens het WADA niet voldoet aan de internationale normen. Door de voorlopige sanctie mag de instantie geen analyses meer maken van urine- en bloedmonsters.

De Braziliaanse autoriteiten hebben drie weken de tijd om in beroep te gaan bij het Internationaal Sporttribunaal TAS in Lausanne. "In de tussentijd zal het WADA nauw samenwerken met het laboratorium in Rio om het geconstateerde probleem op te lossen", meldde algemeen directeur Olivier Niggli. 

Niggli benadrukte dat het WADA ervoor gaat zorgen dat voorlopig alle monsters die voor het laboratorium in Rio bestemd zijn, veilig en snel naar een ander officieel erkend instituut voor dopingonderzoek worden vervoerd. Volgens de WADA-directeur zullen er geen gaten vallen in de vaste procedures en blijft de integriteit van de ingeleverde monsters volledig gehandhaafd. 

"Sporters kunnen erop vertrouwen dat de schorsing alleen wordt opgeheven als het laboratorium in Rio optimaal functioneert", zei Niggli. "We zullen voor de beste oplossing kiezen om ervoor te zorgen dat de analyse van de afgenomen monsters voor de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in orde zal zijn." 

5.000 stalen tijdens Spelen
In de afgelopen jaren is er met financiële steun van de Braziliaanse overheid alles aan gedaan om het vereiste niveau te halen, nadat het dopinglab in Rio al jaren een twijfelachtige reputatie genoot. Het is de bedoeling om bij de Olympische Spelen van Rio 2016 van 5 tot 21 augustus zo’n 5.000 dopingcontroles uit te voeren.