Dossier Olympische Spelen Rio 2016

IOC bevestigt: geen Russische atleten in Rio

Het Internationaal Olympisch Comité, de eigenlijke organisator van de Olympische Spelen, heeft bevestigd dat Rusland geen atleten mag afvaardigen op de Spelen in Rio De Janeiro. Het IOC laat wel nog een opening voor Russische atleten die niet van dopinggebruik verdacht worden. Zij kunnen opgevist worden door het IAAF, de internationale atletiekfederatie, en alsnog onder Russische vlag aan de Spelen deelnemen.

Het IOC treedt daarmee de IAAF, de internationale atletiekfederatie bij. Die had vorige week besloten om geen Russische atleten te laten deelnemen aan de Spelen wegens een wijdverspreid dopingschandaal in Rusland. Ondanks de opening die het IOC nu laat voor Russische atleten die niet van dopinggebruik verdacht worden, vecht het Russisch Olympisch comité de beslissing wel nog steeds aan en gaat in beroep bij het TAS, het Internationaal Sporttribunaal.

“Zou het rechtvaardig zijn om de aanwezigheid van Yelena Isinbayeva (tweevoudig Olympisch kampioene hoogspringen) onmogelijk te maken op de Spelen, waar Justin Gatlin die tweemaal geschorst is wegens dopinggebruik, wél aanwezig zal zijn?” stelt Alexander Zhukov, voorzitter van het Russisch Olympisch comité. “Vanuit het oogpunt van de Russische atleten is dat extreem onrechtvaardig en een vernedering” stelt Zhukov. 

Het Russische parlement, de Doema, nam vandaag ook een resolutie aan waarin de handhaving van de schorsing van Rusland als een "boycot" en een "schending van de rechten van de mens" wordt omschreven. 

Als het over andere sporten gaat maakte het IOC bekend dat alle atleten uit Rusland en Kenia toelating moeten krijgen van hun internationale bonden om naar de Spelen af te zakken. Bovendien zullen ze ook extra controles moeten ondergaan voor hun deelname aan de Spelen in Rio. 

Bekijk ook: