Russen blijven ook tijdens Spelen geschorst

Rusland zal geen atleten kunnen afvaardigen naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat meldt het IAAF. Verschillende Russische atleten zijn betrokken in een dopingschandaal en daarom mogen ze nu niet deelnemen aan de Spelen. Tweevoudig olympisch kampioene Isinbayeva vecht de beslissing alvast aan, omdat ze het een schending van de mensenrechten vindt.

De Russische minister van Sport Vitaly Mutko had eerder al laten weten dat hij die beslissing had verwacht. Hij liet ook weten dat Rusland zeker zal reageren op de beslissing. Dat meldt het Russische persagentschap TASS. 

Er blijft wel een kans dat Russische atleten die dopingvrij worden bevonden in augustus naar de Spelen in Rio kunnen. Het Internationaal Olympisch Comité vergadert daar dinsdag over. Het IOC verklaarde zich dan te zullen buigen "over de moeilijke keuze tussen collectieve verantwoordelijkheid en individuele gerechtigheid."

Tweevoudige kampioene: "Schending mensenrechten"
Yelena Isinbayeva, de tweevoudige olympische kampioene in het polsstokspringen, wil voor een rechter aantonen dat de schorsing tegen Russische atleten een schending van de mensenrechten is. Dat heeft de 34-jarige Russin vrijdag bevestigd aan het Russische parsagentschap TASS, nadat de Internationale Atletiekfederatie IAAF had besloten om de schorsing voor Rusland te handhaven.

"Ik kan niet zwijgend toekijken, ik neem maatregelen", reageerde Isinbayeva verontwaardigd. Volgens haar is de schorsing voor Rusland - en dan vooral de onschuldige atleten - een schending van de mensenrechten. Ook Vitali Mutko, de Russische minister van Sport, legt zich niet neer bij de beslissing van de IAAF. "De schorsing voor Rusland zat er aan te komen. We zullen reageren", liet Mutko optekenen bij het TASS.

Te weinig vooruitgang
De IAAF legde Rusland in november al een voorlopige schorsing op na een rapport van het Wereldantidopingagentschap WADA over wijdverspreid dopinggebruik in Rusland. Afgelopen maandag verklaarde WADA-voozitter David Howman nog dat Rusland sindsdien te weinig vooruitgang boekte in de strijd tegen doping. Russische atleten mogen als gevolg van de schorsing niet meedoen aan internationale competities, waaronder de Olympische Spelen in Rio en het EK in Amsterdam.