Ronde start in Antwerpen, muur komt terug

Vanaf 2017 krijgt de Muur van Geraardsbergen opnieuw een prominente rol in het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Niet langer Brugge, maar Antwerpen vormt de komende vijf jaar het openingsdecor van de Ronde van Vlaanderen.

"Het is heel spijtig, maar de organisatie kiest voor een ander parcours", zegt Renaat Landuyt, burgemeester van Brugge.

Sinds 1998 mocht Brugge zich de thuishaven van “Vlaanderens Mooiste” noemen, maar daar komt nu verandering in. Want tot 2021 trekt de Ronde van Vlaanderen naar Antwerpen. “Antwerpen is een stad met een nationale en internationale uitstraling die zich in België echt profileert als fietsstad, en bij uitbreiding als sportstad”, vertelt koersdirecteur Wim van Herreweghe.

Terugkeer naar Muur
Door de keuze voor Antwerpen krijgt de Muur van Geraardsbergen, na vijf jaar, opnieuw een prominente rol in het parcours. “Met Antwerpen als nieuw toevluchtsoord voor de mooiste koers van Vlaanderen, kwam ook Geraardsbergen opnieuw in beeld voor een passage van de Ronde. De aanloopstrook leende er zich perfect toe om de Muur van Geraardsbergen toe te voegen aan het parcours”, aldus Van Herreweghe.

Afscheid van Brugge
“De samenwerking met het stadsbestuur en de bevoegde instanties in Brugge was de voorbije jaren fantastisch en met pijn in het hart verlaten we dan ook een stad waar de Ronde zich altijd heeft thuis gevoeld”, verduidelijkt koersdirecteur Wim van Herreweghe. 

Volgens Het Laatste Nieuws hangt er een kostenplaatje van 200.000 euro aan vast, Het Nieuwsblad zegt dat Antwerpen 400.000 euro per jaar zal betalen, het dubbele van wat Brugge de voorbije jaren betaalde.

Streep door rekening
Hoe dan ook is deze beslissing een streep door de rekening van Brugge. "De impact van dit verlies is moeilijk in te schatten, maar naast de duizenden toeschouwers zakten ook telkens talloze wielertoeristen af naar Brugge voor de start van hún Ronde. De overnachtingen zullen sterk teruglopen en er zal ook een pak minder geconsumeerd worden", zo zegt Landuyt in Het Laatste Nieuws.

"Brugge was echt onderdeel van Ronde"
"Brugge was een echt onderdeel van de Ronde. Daar heerste altijd een ongelofelijke sfeer. Iedereen was er: supporters en renners uit binnen-en buitenland. Zij trokken foto’s op het grote podium op de Grote Markt in Brugge. Hier in Antwerpen kan dat ook, maar het zal het wel anders zijn", zegt VTM NIEUWS-journalist Merijn Casteleyn.