Fuentes: "Bekende atleten op dopinglijst"

De Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes waarschuwt dat het bewijsmateriaal van Operación Puerto – het onderzoek naar de dopingpraktijken van Fuentes – wel eens "bekende" atleten zou kunnen ontmaskeren als dopingzondaar. Gisteren raakte bekend dat het bewijsmateriaal moet overgemaakt worden aan de betrokken sportbonden. 

"Er zullen verrassingen uit de bus komen", voorspelde Fuentes op de Spaanse radio. "Maar ik zal, zoals ik steeds heb gedaan, geen namen prijsgeven." De Spaanse ordediensten maakten dinsdag bekend dat het bewijsmateriaal, meer dan 200 bloed- en plasmazakken die in 2006 bij Fuentes in beslag genomen waren, overgemaakt moet worden aan de betrokken sportbonden. Een opvallende beslissing, omdat een Madrileense rechter in 2013 nog had geoordeeld dat het bewijsmateriaal in de zaak moest worden vernietigd. 

Concreet komen de bewijzen nu in handen van de Spaanse Wielerunie, het Wereldantidopingagentschap (WADA), de Internationale Wielerunie (UCI) en het Italiaans Olympisch Comité (CONI). De sportbonden kunnen de stalen nu analyseren, waardoor nieuwe dopinggevallen aan het licht zouden kunnen komen. Tot nog toe waren zes wielrenners tegen het de lamp gelopen, waaronder Jan Ullrich.

Operación Puerto
Fuentes is de spilfiguur in 'Operación Puerto', een dopingschandaal dat in 2006 losbarstte en waarbij verschillende atleten – waaronder wielrenners, voetballers, tennissers en boksers – doping namen in de vorm van bloedtransfusies. Fuentes, in eerste instantie veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, werd vrijgesproken.