Sharapova twee jaar geschorst

Tennisster Maria Sharapova is voor twee jaar geschorst. Dat heeft de Internationale Tennisfederatie ITF bekend gemaakt. De 29-jarige Russin werd begin dit jaar betrapt op het gebruik van het verboden product meldonium. Daarvoor staat ze nu twee jaar aan de kant, al gaat de straf met terugwerkende kracht in vanaf januari. Sharapova gaat wel in beroep tegen de opgelegde straf, dat vertelt ze op haar Facebook-pagina.

Begin maart maakte Maria Sharapova zelf bekend dat ze tijdens de Australian Open – in januari – een positieve dopingtest had afgelegd. De Russische tennisvedette werd betrapt op het gebruik van meldonium. Het Tennis Anti-Doping Programme legde haar meteen een voorlopige schorsing op.

Resultaten geschrapt
Sharapova zelf werd op 18 en 19 mei gehoord door de ITF. Die heeft nu beslist om de Russin te schorsen voor twee jaar. De straf loopt met terugwerkende kracht vanaf 26 januari 2016, de dag dat ze werd betrapt, en eindigt op 25 januari 2018. Haar resultaten op de Australian Open – waar ze de kwartfinales bereikte – worden geschrapt.

Meldonium is een product dat pas sinds 1 januari 2016 op de lijst met verboden middelen staat. Het wordt gebruikt om hartaandoeningen te bestrijden en de uithouding te bevorderen. Sharapova gebruikte het naar eigen zeggen al jaren om verschillende kwaaltjes te bestrijden en zegt dat ze niet wist dat het sinds kort strafbaar was.

In beroep
Maria Sharapova legt zich niet neer bij de twee jaar schorsing. “Ik ga meteen in beroep tegen de schorsing bij het Internationaal Sporttribunaal TAS”, schrijft ze in een statement op haar Facebook-pagina. “Terwijl het tribunaal van het ITF terecht heeft geconcludeerd dat ik de anti-dopingregels niet opzettelijk heb overtreden, kan ik deze oneerlijke en zware schorsing niet accepteren.”

Bekijk ook: