Bokswereld: “God is zijn kampioen komen halen”

De eerste reacties op het overlijden van Mohammed Ali zijn emotioneel. Hij werd door de hele bokswereld op handen gedragen en was, zoals hij zelf zei, "the greatest".

Jean-Pierre Junior Bauwens, een van onze grootste bokstalenten, reageert via Twitter op het overlijden van Mohammed Ali. "In de ring een kampioen, buiten de ring een inspiratie", stelt het Gentse lichtgewicht.

Vanavond kampt de 28-jarige Bauwens tijdens een gala in Schiervelde tegen de Georgiër Anzor Gamgebeli. "Deze avond draag ik op aan The Greatest!#RIP Muhammad Ali."

Grote meneer
"God is zijn kampioen komen halen. Tot ziens grote meneer", schrijft Mike Tyson op Twitter. Floyd Mayweather jr reageert bij Fox News. "Er zal nooit meer een nieuwe Muhammad Ali komen. De wereldwijde zwarte gemeenschap, alle zwarten over de hele wereld, hadden hem nodig. Hij was onze stem. Door zijn stem sta ik waar ik vandaag ben."

Manny Pacquiao treurt eveneens. "Wij hebben vandaag een gigant verloren. Het boksen heeft enorm veel geprofiteerd van het talent van Muhammed Ali. Maar de mensheid haalde nog meer profijt uit diens goedheid."

Concurrent
Ook George Foreman, een van de belangrijkste rivalen van Mohammed Ali bij de zwaargewichten, reageert op zijn overlijden. "Ali, Frazier en Foreman, wij waren één man. Ik ben een deel van mezelf kwijt, het mooiste deel", aldus Foreman. George Foreman bokste in 1974 tegen Ali in Kinshasa in een legendarische kamp die later als de "Rumble of the Jungle" de geschiedenis inging. Foreman werd in de achtste ronde knock-out geslagen en zo kroonde Ali zich voor de tweede keer tot wereldkampioen.

Rolmodel
Maar ook niet alleen de bokswereld reageert op zijn overlijden. Wielrenner Chris Froome plaatste een quote van Ali op Twitter: "I hated every minute of training, but I said, 'Don't quit. Suffer now and live the rest of your life as a champion.' (Ik haatte elke trainingsminuut, maar zei tegen mezelf, stop niet. Lijd nu en leef de rest van je leven als een kampioen). RIP Muhammad Ali." De Britste premier David Cameron laat weten dat "Muhammad Ali niet alleen een kampioen in de ring was, maar ook een kampioen op het vlak van mensenrechten en een rolmodel voor zoveel mensen." Voetballer David Beckham zegt op Twitter: "The Greatest die er ooit zal zijn .. De grootste en de beste .. Rust in vrede."