Keisse pleit voor vast team seingevers

Na de zware valpartij in de Ronde van België is er veel discussie over wat er kan gedaan worden aan de veiligheid en de rol van de motorrijders. Iljo Keisse van Etixx-Quick-Step ziet maar één mogelijkheid: “Er moet een professioneel team komen van seingevers voor alle wedstrijden.”

De botsing tussen de motards en het peloton gisteren gebeurde in een afdaling. Dat is al één punt waar ingegrepen moet worden: “Daar mogen ze nooit inhalen. Aan die snelheid kunnen wij als renners niets meer doen. Een motor kan nog remmen, maar wij niet”, vat Keisse de situatie samen.

Een vast team
Maar het ongeval is al lang geen alleenstaand geval meer. En dus moet er meer gedaan worden om dit te vermijden, vindt Keisse. Zo moet er bespaard worden op het aantal motards: “Je kan met een klok werken op de eerste auto. Dan moet er geen motard ingezet worden daarvoor. Of opblaasbare signalisatie op paaltjes, dan moet daar niemand staan en is er weer een motor minder.”

En dat kan allemaal maar op één manier goed gerealiseerd worden: “Er moet één professioneel team van seingevers komen. Een team dat alle koersen doet, net zoals de renners”, besluit Keisse.

Peeters wil draaiboek
Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) reageerde deze middag in de studio van VTM NIEUWS ook op de zware valpartij. Als minister van Werk is hij verantwoordelijk voor 'arbeidsongevallen', zoals dat van Stig Broeckx. Daarom heeft hij besloten dat hij een risicoanalyse wil van wielerwedstrijden om zo een draaiboek voor veiligere wedstrijden uit te kunnen bouwen.

Dat draaiboek moet voor alle wielerwedstrijden gebruikt kunnen worden. “Die wedstrijden, waar zo veel mensen naar uitkijken, moeten in alle veiligheid kunnen gebeuren, zodat de profrenners beschermd worden”, aldus Peeters, die zelf een keer per jaar als seingever werkt tijdens de Ronde van Vlaanderen.