Renners aangeslagen na valpartij met motards

De renners en managers reageren aangeslagen en met onbegrip na de valpartij waarbij na een manoeuvre van twee motards verschillende renners naar het ziekenhuis moesten. Stig Broeckx (Lotto Soudal) was er het ergst aan toe, hij houdt er twee hersenbloedingen aan over. Het peloton besloot al snel de koers stop te zetten.

Sergeant: "Dit komt zeer hard aan"
Manager Marc Sergeant reageert met een persbericht op de toestand van Broeckx: “Uiteraard zijn we heel aangeslagen door de gebeurtenissen van vandaag. Vorig jaar hebben we als team zeer moeilijke momenten gekend na het ongeval van Kris Boeckmans, exact drie maanden terug was Stig in Kuurne al het slachtoffer van een aanrijding en enkele weken daarna heeft het hele peloton het overlijden van Antoine Demoitié moeten verwerken."

"Voor alle medewerkers en renners komt dit zeer hard aan, maar voor de familie en vrienden nog het hardst. We kunnen enkel hopen dat de gezondheidstoestand van Stig positief evolueert en zullen hem en zijn familie zowel op medisch als emotioneel vlak zo goed mogelijk bijstaan.”

Gasparotto: "Eén dode is genoeg"
Enrico Gasparotto, zesde in het algemeen klassement, was één van de voorstanders om de koers meteen stop te zetten. Gasparotto is een ploegmakker van de in Gent-Wevelgem overleden Antoine Demoitié."Ik heb niet lang moeten nadenken om de koers te laten stopzetten", gaf Gasparotto mee. "Dit ongeval is weer een slechte zaak voor het wielrennen. Wij hebben dit jaar al Antoine verloren. Gestorven in een wielerwedstrijd. Eén dode is meer dan genoeg. Dat we niet meer verder willen koersen moet een signaal zijn naar iedereen toe.”

“Wij zijn niet enkel coureurs maar ook vaders, wij hebben allemaal familie. Daar moet ook aan gedacht worden. De wedstrijd primeert niet. Het leven is het allerbelangrijkste. De koers stilleggen was de enige en juiste beslissing die genomen werd.” Of de wedstrijd morgen nog verdergezet moet worden? "We moeten dat eens overleggen met de andere jongens. Als het aan mij ligt gaan we nu allen onmiddellijk naar huis.”

Devenyns: “Leven iets belangrijker dan koersen”
Ook Dries Devenyns (IAM Cycling), leider in de Baloise Balgium Tour, reageerde bijzonder aangeslagen na de stopzetting van de rit Verviers-Verviers. "Ik kan dit hele voorval moeilijk onder woorden brengen. Ik ben hier echt niet goed van. Ikzelf zat samen met mijn ploegmakkers op de eerste rij in het peloton toen het achter ons misging. Ik heb dus niets gehoord maar kreeg wel snel mee dat het een zeer zware val was", zuchtte Devenyns.

"Eerst was er de neutralisatie, dan volgde de terechte beslissing om de wedstrijd helemaal stop te zetten. Het leven is iets belangrijker dan koersen. Het is natuurlijk heel jammer dat ik op sportief vlak mijn rode leiderstrui niet heb kunnen verdedigen, maar dat is eigenlijk ondergeschikt aan het gebeurde. Ik hoop dat het snel weer in orde komt met Stig Broeckx. Daar gaan mijn gedachten steeds naar uit. Naar hem en zeker ook naar zijn familie. Het moet erg zijn dat je dit nieuws als familie te horen krijgt."

Lefevere: “Geen andere optie dan stilleggen”
Patrick Lefevere, ploegmanager van Etixx-Quick Step, kon zich meteen vinden in de beslissing om de voorlaatste rit van de Baloise Belgium Tour te annuleren. "Er was geen andere optie dan de koers helemaal stop te zetten. Als je negentien renners naar het ziekenhuis moet voeren is het toch wel de moeite? Er waren op dat moment dan ook geen ambulances meer in wedstrijd. Het zou onverantwoord geweest zijn in die omstandigheden verder te koersen", stelt Lefevere.