Nibali wint, Kruijswijk leider af na val

Vincenzo Nibali heeft de negentiende rit in de Ronde van Italië gewonnen. De Italiaan van Astana kwam solo aan in Risoul met een voorsprong van 51 en 53 seconden op respectievelijk Nieve (Sky) en Chaves (Orica GreenEDGE), die ook de nieuwe leider wordt. Steven Kruijswijk kwam ten val en verloor zo zijn roze trui.

Na de langste rit donderdag kreeg het peloton vandaag een van de kortste (162 km), maar zwaarste ritten voorgeschoteld. De etappe tussen Pinerolo en Risoul bevatte onder meer het dak van deze Giro: de Colle dell’Agnello.

Het duurde een tijdje vooraleer de vlucht van de dag zich vormde. Op de flanken van de Colle dell’Agnello lukte het 28 renners om weg te rijden. Daarbij onder andere onze landgenoten Tim Wellens en Maxime Monfort (Lotto-Soudal) en Michele Scarponi (Astana). Die laatste reed het snelste bergop en liet zijn medevluchters een voor een achter. Hij bereikte ook als eerste de top van Colle dell’Agnello.

Val Kruijswijk

Bij de favorieten joeg het Orica GreenEDGE van Esteban Chaves het tempo de hoogte in. Roze trui Steven Kruijswijk kon makkelijk volgen. Vincenzo Nibali kwam even in moeilijkheden, maar kon even later weer aansluiten. In de afdaling van de monsterklim zette Nibali de anderen onder druk. Dat leidde tot een val bij leider Kruijswijk. De Nederlander ging over de kop en belandde in de sneeuw. Kruijswijk moest even bekomen en leek ook problemen te hebben aan zijn fiets. Zijn concurrenten snelden een voor een voorbij.

Nibali wint, Chaves roze trui

Vooraan in koers had onze landgenoot Maxime Monfort Scarponi ingehaald. Die laatste kreeg orders vanuit de ploegwagen om te wachten op zijn kopman Nibali en zo reed Monfort een tijdje alleen op kop. In de eerste kilometers van de slotklim snelden Nibali en co hem voorbij. Monfort zou uiteindelijk als elfde eindigen.

In de slotkilometers deelde Vincenzo Nibali een aantal prikjes uit. Chaves leek daarop makkelijk te kunnen reageren, maar op vijf kilometer van de streep kraakte hij toch. De Haai van Messina verzwakte niet en snelde naar de ritwinst en een tweede plaats in het klassement. Esteban Chaves beperkte de schade en pakt de roze trui over van Steven Kruijswijk, die morgen meer dan een minuut moet goedmaken als hij de Ronde van Italië nog wil winnen.  

Top 10 rit 19: 

 1. Vincenzo Nibali
 2. Mikel Nieve, +51"
 3. Esteban Chaves, +53"
 4. Diego Ulissi, +1'02"
 5. Rafal Majka, +2'14"
 6. Alejandro Valverde, +2'14"
 7. Rigoberto Uran, +2'14"
 8. Georg Preidler, +2'43"
 9. Nicholas Roche, +2'51"
 10. Hubert Dupont, +2'51"

Algemeen klassement: 

 1. Esteban Chaves
 2. Vincenzo Nibali, +44"
 3. Steven Kruijswijk, +1'05"
 4. Alejandro Valverde, +1'48"
 5. Rafal Majka, +3'59
 6. Bob Jungels, +7'53"
 7. Andrey Amador, +9'34"
 8. Rigoberto Uran, +12'18"
 9. Kanstantsin Siutsou, +13'19"
 10. Domenico Pozzovivo, +14'11"