Kruijswijk steviger in het roze

Alejandro Valverde (Movistar) heeft de 16e rit in de Giro gewonnen. Na een korte, pittige etappe van 132 km bleef de Spanjaard roze trui Steven Kruijswijk (Team LottoNL – Jumbo) en de Rus Ilnur Zakarin (Katjoesja) voor in een sprint met drie. Vincenzo Nibali en Esteban Chaves zijn de grote verliezers van de dag.  

De korte etappe werd gekleurd door een hele rits aanvallen. Ilnur Zakarin was de eerste die zijn kans ging. Kruijswijk liet zich niet verrassen en bevestigde nog maar eens zijn goede vorm. De Nederlander counterde gevat elke aanval. 

Voorin vormde zich een groepje met bijna alle favorieten. Enkel de Colombiaan Chaves moest passen. Op de laatste beklimming was het Valverde die z'n medevluchters verraste. Roze trui Kruijswijk en Zakarin waren oplettend en reageerden gevat. Vincenzo Nibali moest passen en zag het drietal steeds verder wegrijden.

Het was uiteindelijk krijger Valverde die met de zege aan de haal ging. Al onthouden we vooral dat de kans steeds groter wordt dat we in Turijn nog eens een Nederlander op het hoogste schavotje zullen zien staan in. Krijgen we zesendertig jaar na Joop Zoetemelk nog eens een Nederlandse eindwinnaar in de Ronde van Italië?  

Uitslag 16e etappe 

 1. Alejandro Valverde (SPA) 
 2. Steven Kruijswijk (NED), +0"
 3. Ilnur Zakarin (RUS), +8"
 4. Diego Ulissi (ITA), +37"
 5. Bob Jungels (LUX), +37"
 6. David López (SPA), +38"
 7. Sergey Firsanov (RUS), +38"
 8. Esteban Chaves (COL), +42"
 9. Rafal Majka (POL), +50"
 10. Domenico Pozzovivo (ITA), +1'47"

Algemeen Klassement

 1. Steven Kruijswijk (NED)
 2. Esteban Chaves (COL), +3'00"
 3. Alejandro Valverde (SPA), +3'23"
 4. Vincenzo Nibali (ITA), +4'43"
 5. Ilnur Zakarin (RUS), +4'50"
 6. Rafal Majka (POL), +5'34"
 7. Bob Jungels (LUX), +7'57"
 8. Andrey Amador (CRI), +8'53"
 9. Domenico Pozzovivo (ITA), +10'05"
 10. Kanstantsin Siutsou (WRU), +11'03"