Toch Olympisch goud voor Gevaert en co?

De kans is groot dat de Belgische 4x100m-aflossingsploeg hun zilveren olympische medaille uit 2008 mag inruilen voor een gouden. Een van de Russische atletes – die toen goud wonnen – is betrapt op het gebruik van doping. Dat meldt het Russische persagentschap TASS.

Een tijd geleden onderzocht het Internationaal Olympisch Comité (IOC) opnieuw enkele stalen van atleten tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Daarbij zijn 31 nieuwe dopinggevallen aan het licht gekomen, waarvan veertien Russen. Officieel maakt het Russische Olympisch Comité (ROC) geen namen bekend, maar het persbureau TASS doet dat wel, met dank aan een bron binnen het ROC.

TASS maakt de namen bekend van onder andere olympisch kampioen in het hoogspringen Anna Chicherova en sprintster Yuliya Chermoshanskaya. Die laatste maakte deel uit van het gouden kwartet dat de 4x100m aflossing won in Peking. Het Belgische viertal Kim Gevaert, Elodie Ouedraogo, Hanna Mariën en Olivia Borlée eindigde in die finale als tweede. 

Acht jaar na datum kan die zilveren medaille dus goud worden voor België, al moeten we de analyse van het B-staal – begin juni – wel nog afwachten. Als die tweede analyse ook dopinggebruik aan het licht brengt, mogen Gevaert, Ouedraogo, Mariën en Borlée zich olympisch kampioen van Peking noemen.