Kruijswijk doet gouden zaak in Giro

Roze Trui Steven Kruijswijk heeft een gouden zaak gedaan in de Ronde van Italië. De Nederlander van Team LottoNL – Jumbo smeerde concurrent Vincenzo Nibali (Astana) meer dan twee minuten aan. Voor de ritzege kwam hij 16 honderdsten van een seconde te kort. Die ging naar de Rus Alexander Foliforov (Gazprom). Tim Wellens eindigde na een sterke tijdrit als eerste Belg op de zeventiende plaats. 

De derde van drie zware Dolomietenetappes was een klimtijdrit naar de Alpe di Siusi. De klim keerde na zeven jaar terug in de Giro en is er geen voor doetjes. Het begin is ideaal als opwarming: een kleine twee kilometer vals plat. Daarna begint het echte werk. De renners moeten dan negen kilometer klimmen aan een gemiddeld stijgingspercentage van 8,3 en een maximaal van 11 procent.

De eerste richttijd kwam op naam van de Rus Rybalkin (Gazprom). Hij had 31’36” nodig om de Alpe di Siusi te bedwingen. Zijn tijd hield redelijk lang stand, tot Ian Bosswel (Sky) er 32” seconden minder over deed. Onze landgenoot Tim Wellens reed een sterke tijdrit. De renner van Lotto-Soudal kwam negen seconden te kort om Bosswel van de eerste plaats te rijden, maar bleef wel lang tweede in de tussenstand.

Beresterke Kruijswijk

Nadien was het aan de echte klimmersbenen en klassementsrijders. Alexander Foliforov dook als eerste onder de dertig minuten – 28’39” - en veegde zo de tijd van Bosswel van de tabellen. Maar alle aandacht ging naar het duel tussen de nummers een en twee uit het klassement: Steven Kruijswijk en Vincenzo Nibali.

De Nederlander reed de tijdrit van zijn leven en was bij het eerste tussenpunt al een halve minuut sneller dan de Italiaan. Nibali kreeg daarna af te rekenen met materiaalpech en verloor zo veel tijd. Steven Kruijswijk leek onder de tijd van Foliforov te gaan, maar kwam uiteindelijk zestien honderdsten van een seconde te kort voor de dagzege. In het klassement doet hij wel een uitstekende zaak. De 28-jarige Nederlander heeft nu 2’12” voorsprong op eerste achtervolger Esteban Chaves (Orica GreenEDGE). Nibali zakt naar de derde plaats en heeft een achterstand van bijna drie minuten op de leider. 

Top 10 rit 15:

 1. Alexander Foliforov, 28'39"
 2. Steven Kruijswijk, z.t.
 3. Alejandro Valverde, +23"
 4. Sergey Firsanov, +30"
 5. Michele Scarponi, +36"
 6. Esteban Chaves, +40"
 7. Ilnur Zakarin, +47"
 8. Joseph Lloyd Dombrowski, +52"
 9. Bob Jungels, +1'04"
 10. Rafal Majka, +1'09"

Algemeen klassement: 

 1. Steven Kruijswijk
 2. Esteban Chaves, +2'12"
 3. Vincenzo Nibali, +2'51"
 4. Alejandro Valverde, +3'29"
 5. Rafal Majka, +4'38"
 6. Ilnur Zakarin, +4'40"
 7. Andrey Amador, +5'27"
 8. Bob Jungels, +7'14"
 9. Kanstantsin Siutsou, +7'37"
 10. Jakob Fuglsang, +7'55"