"Tientallen Russen gedopeerd in Sotsji"

De voormalige directeur van het antidopinglaboratorium in Moskou, Grigory Rodchenkov, heeft aan de New York Times bevestigd dat Russische atleten tijdens de Olympische Winterspelen van Sotsji in 2014 hebben geprofiteerd van een dopingprogramma van de overheid.

Volgens Rodchenkov hebben "tientallen atleten", onder wie vijftien medaillewinnaars, geprofiteerd van het dopingprogramma. Hij heeft het onder meer over veertien leden van het langlaufteam en twee ervaren bobsleeërs.

Verwisseling urinestalen
Rodchenkov gaf toe dat hij een cocktail brouwde van drie anabole steroïden. Die werden vermengd met alcohol zodat de doping niet lang detecteerbaar was. Verder verwisselden geheime agenten tijdens de Spelen met zijn hulp urinestalen van Russische atleten door cleane urine die enkele maanden eerder was verzameld. Zo vermeed men dat Russen tegen de dopinglamp liepen.

Rodchenkov moest eind 2015 opstappen als directeur van het antidopinglab, nadat het dopingschandaal in de Russische atletiekwereld losbarstte. Uit vrees voor zijn leven verhuisde hij in 2016 naar de Verenigde Staten.

“Absurd”
De Russische minister van Sport reageerde al op de aantijgingen. Volgens Vitali Mutko zijn de beweringen van Rodchenkov "absurd". "De beschuldigingen zijn nergens op gebaseerd. We zullen dit artikel analyseren en beslissen hoe we zullen reageren", verklaarde hij aan het Russische persagentschap TASS.

Onder vuur
Vorige week maakte klokkenluider Vitali Stepanov op de Amerikaanse tv-zender CBS al bekend dat vier Russische atleten met behulp van doping goud hebben behaald op de Winterspelen van Sotsji. Het Wereldantidopingagentschap (WADA) startte intussen een onderzoek.

Rusland is na een vernietigend WADA-rapport door de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) sinds november geschorst voor elke internationale competitie. Op 17 juni weten de Russische atleten of ze mogen deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio van komende zomer.