Tim Wellens rijdt solo naar zege in Giro

Tim Wellens heeft voor een straf nummer gezorgd in de Ronde van Italië. Hij won de eerste bergetappe na een solo van 15 kilometer op slotklim. Voor de 25-jarige Wellens is het de eerste ritzege in een grote ronde. Het is meteen ook de eerste Belgische ritoverwinning in deze Giro.

Het peloton in de Ronde van Italië kreeg vandaag de eerste bergrit voor de wielen geschoven. Tim Wellens kon z’n goede benen niet stilhouden en op 70 kilometer van het einde ging hij samen met ploegmaat Ligthart en de Luxemburger Didier op zoek naar drie vroege vluchters. Al snel konden ze aansluiten en het zestal kreeg ruim 8 minuten voorsprong.

Op de slotklim was Wellens duidelijk de sterkste. Eerst ging Didier nog aanvallen, maar Wellens haalde de Luxemburger op 15 kilometer van de streep bij en ging van daar af solo. Wellens finishte uiteindelijk met een voorsprong van meer dan een minuut op Fuglsang en Zakarin. Tom Dumoulin verstevigde z’n roze leiderstrui omdat topfavoriet Nibali moest lossen uit de grote groep. 

Top 10

  1. Tim Wellens (Bel)
  2. Jakob Fuglsang (Den) +1'19
  3. Ilnur Zakarin (Rus) +1'19
  4. Tom Dumoulin (Ned) +1'22
  5. Kanstantsin Siutsou (Wru) +1'24
  6. Domenico Pozzovivo (Ita) +1'24
  7. Esteban Chaves (Col) +1'29
  8. Rigoberto Uran (Col) +1'33
  9. Rafal Majka (Pol) +1'33
  10. Alejandro Valverde (Spa) +1'36