Verbod gemengde waterpolo deels ingetrokken

De Koninklijke Belgische Zwembond (KBZB) heeft beslist om het verbod op gemengde jeugdploegen in te trekken voor de categorieën onder 13 en onder 15 jaar in het waterpolo. Voor de categorie onder 17 geldt het verbod vanaf het seizoen 2017-2018 wel opnieuw. Het volgende seizoen 2016-2017 wordt de beslissing nog uitgesteld.

De reden die de KBZB aanhaalt voor het aankomende verbod bij de categorie U17 is dat de fysiologische verschillen tussen de jongens en de meisjes op die leeftijd te groot worden. Vanaf hun 15 jaar kunnen meisjes dus enkel voortspelen indien er ook een volwassen vrouwenploeg ter beschikking is. 

Als dat niet het geval is, bestaat er nog één alternatief, want in de praktijk wordt het wel toegelaten dat meisjes vanaf 15 jaar meespelen met een reserveploeg van de mannen. 

Kapotte sport
"Het is een beslissing die nog gekker is dan de vorige. De meisjes mogen geen waterpolo meer spelen met jongens van hun eigen leeftijd, maar ze mogen bij de reserveploegen wel met mannen van 23 jaar in bad liggen. Dit is de manier om de sport en de jeugdopleiding van meisjes kapot te maken", vertelt Björn Anseeuw, actievoerder en Vlaams parlementslid voor N-VA. 

De raad van bestuur van de KBZB was vanavond aan de hoofdzetel in Brussel op een extra algemene vergadering bijeengekomen om het verbod te bespreken. Tientallen kinderen en ouders protesteerden voor de hoofdzetel. 

Louwagie
Michel Louwagie, voorzitter van de KBZB, was kort in zijn reactie achteraf en wist te vertellen dat hij al veel werk had met het voetbalwezen.

Bekijk ook: