Doet dosis Meldonium Sharapova de das om?

Tennisster Maria Sharapova wacht nog steeds af welke straf haar boven het hoofd hangt na haar positieve dopingplas in januari. De Russin kondigde in maart aan dat ze betrapt werd op het gebruik van meldonium, dat sinds dit jaar op de verboden lijst staat. Heel wat andere atleten werden al vrijgesproken omdat de hoeveelheid meldonium in hun bloed zo klein is, maar bij Sharapova werd een grotere hoeveelheid gevonden. Dat vertelde Vitali Moetko, Russisch minister van Sport.

Sharapova werd begin dit jaar in Australië betrapt op het gebruik van meldonium. Van een aantal betrapte Russische sporters, onder wie Pavel Koeliszjnkov, is de voorlopige schorsing opgeheven. Volgens het antidopingagentschap WADA is er namelijk onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat het middel snel uit het lichaam verdwijnt. Daarom besloot WADA de regels wat te versoepelen: wie minder dan 1 microgram in het bloed heeft zitten, gaat vrijuit.

Bij Sharapova ligt de concentratie hoger. “Het is een ingewikkelde zaak. Sharapova heeft het middel jaren gebruikt op doktersvoorschrift”, zegt Russisch minister van Sport Vitali Moetko. “We willen graag dat Maria snel kan terugkeren in haar sport, ik weet dus niet of zij een straf kan ontlopen of niet.”

Normaal gezien zal de internationale tennisfederatie ITF eind juni een uitspraak doet in de zaak van Sharapova. Ze riskeert voor lange tijd geschorst te worden.

Bekijk ook: