Poels wint Luik-Bastenaken-Luik

Wout Poels (Team Sky) heeft de 102e editie van Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. In een sprint met vier klopte de 28-jarige Nederlander de Zwitser Albasini, ex-werldkampioen Rui Costa en Samuel Sanchez. Dylan Teuns (BMC) was de eerste Belg op een 16e plaats, Jelle Vanendert (Lotto-Soudal) werd 21e.

De koers bleef lang gesloten. Enkele vluchters met onder andere Thomas De Gendt kregen 9 minuten bonus cadeau van het peloton, dat af te rekenen kreeg met enkele stevige sneeuwbuien. Op 23 kilometer van de streep werden de laatste vluchters gegrepen aan de voet van de Roche-aux-Faucons. Daar werd het tempo hoog gehouden door Etixx-Quick-Step, waardoor niemand weg geraakte. Zo trok een ruimte groep met alle favorieten Luik binnen.

Op de Saint-Nicolas bleef het opnieuw windstil, enkel Astana-kopman Vincenzo Nibali & voormalig winnaar Simon Gerrans moesten er de rol lossen. De organisatoren hadden een nieuwe helling ingelast op 2,5 kilometer van de streep en op de kasseien van de Rue Naniot ging de Zwitser Albasini aan, met ex-wereldkampioen Rui Costa, Samuel Sanchez & Poels in het wiel. Op de laatste steile meters in Ans bleven de vier voorop en mochten ze sprinten voor de zege. De Nederlander Wout Poels bleek de sterkste.