Gentse schermer mag naar Spelen

Sabelschermer Seppe Van Holsbeke heeft zich verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Op het olympisch kwalificatietoernooi in de Tsjechische hoofdstad Praag plaatste hij zich voor de halve finales. De eerste vier krijgen een ticket voor Rio.

De 28-jarige Gentenaar, het nummer 36 op de wereldranglijst en tweede reekshoofd, was vrijgesteld in de poulefase. Op de eindtabel was Van Holsbeke in zijn eerste duel met 15-1 te sterk voor de Azerbeidzjaan Azar Taghiyev, 372e op de wereldranglijst. In de kwartfinales won hij met 15-7 van de Turk Enver Yildirim (FIE 130). De halve finales werden niet afgewerkt, aangezien de top vier naar de Spelen mag.

België stuurt voor het eerst sinds 2004 een schermer naar de Spelen. Toen verdedigde Cédric Gohy de Belgische kleuren in Athene. Van Holsbeke greep in 2012 nog nipt naast kwalificatie voor de Olympische Spelen in Londen. Praag was het laatste toernooi waarop nog tickets voor de Spelen in Rio te verdienen waren.

Bij de vrouwen werd Delphine Groslambert in Praag 14e in het floretschermen. Het nummer 225 van de wereld overleefde de groepsfase met twee zeges in zes duels. In de achtste finales ging ze met 15-4 onderuit tegen de Turkse Irem Karamete, 90e op de wereldranglijst. De top vier kwalificeerde zich eveneens voor Rio.

Foto: Archief