Wachten op kinderen door seksadvies BOIC

Het Belgisch Olympisch Comité (BOIC) geeft zijn atleten voor het eerst seksadvies tijdens én na de Olympische Spelen. “We raden onze atleten aan om geen onbeschermde seks te hebben tijdens de Spelen in Rio én tot zes maanden daarna.” Het BOIC hoopt met het advies de verspreiding van het zikavirus tegen te gaan. Dat schrijft De Standaard.

Brazilië wordt sinds mei 2015 zwaar geteisterd door het zikavirus. Er zijn ook gevallen bekend van mannen die vrouwen hebben besmet door seksueel contact. Bij zwangere vrouwen kan de foetus misvormingen oplopen. “De situatie rond het zikavirus is zo ernstig dat we ons aan de strengst mogelijke voorzorgen moeten houden. En dat we dus ook voor de eerste keer advies geven rond seksueel contact”, zegt Johan Bellemans, de medisch directeur van de Belgische delegatie op de Spelen in Rio, in De Standaard.

Geen onbeschermde seks
“Wij raden daarom aan om geen onbeschermde seks te hebben tijdens de Spelen en ook niet tot een halfjaar erna. Daarmee volgen we het advies van het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC).” 

Zwemmer Pieter Timmers en zijn vriendin Elle De Leeuw wilden kort na de Spelen aan kinderen beginnen. “Dat zal dus de eerste zes maanden na de Spelen niet kunnen. Dat is wel lastig en jammer, maar uiteraard volgen we dat op. Misschien wachten we voor niets, maar het is beter om absoluut safe te zijn”, zegt Elle De Leeuw in De Standaard.

Volgens het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen is de periode van zes maanden die het BOIC hanteert, “conservatief”.