Petr Vakoc wint Brabantse Pijl

Tsjechisch kampioen Petr Vakoc heeft de Brabantse Pijl 2016 gewonnen. De 23-jarige renner van Etixx – Quick Step reed in de laatste kilometer weg en haalde het van Enrico Gasparotto (Wanty – Groupe Gobert) en Tony Gallopin (Lotto-Soudal). Loïc Vliegen eindigde als eerste Belg op de tiende plaats.

Het Vlaamse wielervoorjaar zit erop en met de Brabantse Pijl kregen we een ideale opwarmer voor de Ardenneklassiekers. In deze 56e editie zaten vier renners in de vlucht van de dag, daarbij geen landgenoten. Hun voorsprong werd onder controle gehouden door de troepen van Lotto-Soudal en Orica-GreenEDGE. Een opvallende naam op kop van het peloton was die van Mathew Hayman. De Australiër won afgelopen zondag nog Parijs-Roubaix, maar vandaag gaf hij zich weer volledig voor zijn kopman Michael Matthews.

Bij het ingaan van de drie plaatselijke ronden – op zo’n 70 kilometer van de finish – reden Sean De Bie (Lotto-Soudal) en Pieter Serry (Etixx – Quick Step) weg uit het peloton. Onze twee landgenoten kregen het gezelschap van enkele andere renners en vlamden tot bij de vluchters. Voor De Bie en Serry ging het voorin nog te traag en samen met Daryl Impey (Orica-GreenEDGE) zetten ze hun aanval verder. Ook Loïc Vliegen (BMC) maakte even later de aansluiting, hij was vorige week nog betrokken bij het incident waarbij Philippe Gilbert zijn vinger brak. In de voorlaatste plaatselijke ronde begonnen de grote namen zich te roeren in het peloton en slonk de voorsprong van de koplopers. Op 31 kilometer van de finish waren zij eraan voor de moeite en kon de finale ontploffen.

Finale begint met aanval Wellens

Die finale begon met een aanval van Tim Wellens. De renner van Lotto-Soudal sprong op de voorlaatste passage van de IJskelderlaan weg en kreeg even daarna het gezelschap van Julian Alaphilippe (Etixx – Quick Step). Bij het ingaan van de laatste ronde hadden de twee een voorsprong van 16 seconden op het jagende peloton. Wellens en Alaphilippe hielden aanvankelijk stand, maar met nog 11 kilometer te gaan was de hergroepering toch een feit.

Verschillende renners waagden nadien hun kans, maar de definitieve aanval kwam er pas in de slotkilometer. Petr Vakoc, een van de grote wielertalenten in het peloton, zette zich recht op de trappers en reed naar zijn derde overwinning van het seizoen. 

Top 10 Brabantse Pijl 2016:

  1. Petr Vakoc
  2. Enrico Gasparotto
  3. Tony Gallopin
  4. Bryan Coquard
  5. Michael Matthews
  6. Sonny Colbrelli
  7. Maurits Lammertink
  8. Julian Alaphilippe
  9. Tom-Jelte Slagter
  10. Loïc Vliegen