Hayman klopt Boonen in Roubaix

Mathew Hayman heeft de 144e editie van Parijs-Roubaix gewonnen. In een sprint met vijf haalde de 37-jarige Australiër het nipt voor Tom Boonen, Ian Stannard en Sep Vanmarcke. Op de legendarische wielerpiste van Roubaix grijpt Boonen nét naast z'n vijfde overwinning in de helleklassieker.

De koers barstte al vroeg open. Nog voor het beruchte bos van Wallers raakten topfavorieten Fabian Cancellara & Peter Sagan achterop. Na in val in het peloton was er grote verbrokkeling, daardoor sloeg een ruime groep met Tom Boonen en Sep Vanmarcke een kloof van een minuut op de groep Cancellara & Sagan. Boonen maakte indruk op de kasseien van Arenberg en reed weg met ploegmaat Tony Martin. Sep Vanmarcke besefte het gevaar en dichtte de kloof. Samen met een ruime groep haalde de groep Boonen – Vanmarcke de vroege vluchters bij.

Op de kasseistrook van Mons-en-Pévèle trok Sep Vanmarcke stevig door, enkel de Brit Stannard kon mee. Boonen moest de rol even lossen, maar samen met Boasson Hagen en enkele anderen kon hij toch terug aanpikken. Voor Fabian Cancellara werd z’n laatste Parijs-Roubaix een editie in mineur. De Zwitser viel op de kasseistrook van Mons-en-Pévèle en werd meer dan drie minuten terug geslagen. Wereldkamioen Sagan kon de val van Cancellara net ontwijken, maar speelde daarna geen rol van betekenis meer.

Op 30 kilometer van de streep viel Boonen aan op een tussenstrook asfalt, maar Vanmarcke liet Boonen niet begaan en bracht de rest van de groep terug. Vlak voor de kasseistrook van Carrefour trok Sky-kopman Stannard vol door. Enkel Vanmarcke, Boonen, Hayman & Boasson Hagen konden de Brit volgen. Op 17 kilometer van de begon de kogroep aan de lange kasseistrook van Carrefour de l’Arbre. Daar trok Sep Vanmarcke vol door, Boonen en co moesten lossen, maar de voorsprong van Vanmarcke was beperkt tot 10 seconden.

En dat was niet genoeg voor Vanmarcke, want Boonen, Stannard, Hagen en Hayman kwamen op tien kilometer van de streep terug. Op 6 kilometer van de meet ging Ian Stannard als eerste aanvallen, maar Boonen en Vanmarcke konden het gaatje dichten. In de slotkilometers regende het aanvallen, maar het kwam toch tot een sprint op de wielerpiste. Daar raakte Boonen even ingesloten, waardoor hij Hayman niet meer kon remonteren. De 37-jarige Australiër pakt zo de mooiste zege uit z’n carrière. Boonen wordt tweede en grijpt net naast het record van 5 zeges in Parijs-Roubaix.