"Roubaix dé reden waarom ik nog koers"

Met zijn vier overwinningen mogen we Tom Boonen “Monsieur Paris-Roubaix” noemen, net zoals Roger De Vlaeminck die de kasseiklassieker ook vier keer won. In een interview met het fietsenmerk Specialized praat Boonen over zijn liefde voor kasseien en voor Parijs-Roubaix.

Tom Boonen gaat zondag op zoek naar zijn vijfde kassei. “Ik heb nog maar een paar doelen in mijn carrière en Parijs-Roubaix een vijfde keer winnen is er daar een van. Het is de enige reden waarom ik nog koers”, vertelt hij. “Ik hou echt van die koers. Het is een race waarvan ik ben gaan genieten toen ik nog bij de amateurs fietste. In mijn eerste Parijs-Roubaix werd ik al meteen zesde. Ik was toen nog maar achttien jaar oud. Toen realiseerde ik me dat ik misschien wel iets kon in het wielrennen. Het is voor mij dus allemaal daar begonnen.”

Vooral de kasseien hebben een grote aantrekkingskracht op Boonen. “Ik hou van de kasseien omdat ze eerlijk zijn. Het is enkel nog mezelf en mijn fiets. Ze hebben hetzelfde effect als lijm. Ze proberen je langzamer te doen rijden en je hebt energie nodig om erover te geraken. Hoe makkelijker je snelheid kan aanhouden, hoe makkelijker je erover geraakt.”

“Wil nog een keer presteren”

Tom Boonen is al van in het begin van zijn profcarrière een van de sterren tijdens de voorjaarsklassiekers. Ook na al die jaren kijkt hij nog steeds uit naar die periode van het wielerseizoen. “Als de klassiekers eraan komen, kom ik in een zone terecht. Ik ben volledig gefocust. Alles moet gepland zijn in mijn hoofd. Zelfs mijn tas moet op een bepaalde manier ingepakt worden. Vanaf de start van een koers is het dan aan mijn conditie en dat klein beetje geluk dat je nodig hebt. De voorjaarsklassiekers zijn nu wel anders voor mij dan vroeger. Ik ben blij met hoe ik het er al heb gedaan en wil er nu gewoon nog een keer presteren. Ik rijd nog altijd omdat ik het graag doe.”

Door een valpartij op zijn hoofd eind vorig seizoen, lukte het Boonen in de voorbije klassiekers niet om mee te strijden voor winst tot aan de eindstreep. Zo’n periodes na een valpartij zijn voor hem ook de moeilijkste momenten in een wielercarrière. “In 2015 heb ik in het begin van het seizoen last gehad van een schouderblessure en later brak ik mijn schedel voor de eerste en hopelijk ook de laatste keer. Soms zijn het maar enkele koersen, soms heb je een maand of twee nodig, maar het vergt altijd tijd om jezelf terug voor 100 procent te kunnen inzetten na zo’n valpartij.”

Gemotiveerd voor Parijs-Roubaix is Boonen zeker nog wel: “Ik hou zoveel van die race en ik weet dat ik in normale omstandigheden altijd in de finale zal zitten en mezelf zal kunnen verdedigen.”

Bekijk hier het volledige interview van Tom Boonen aan Specialized.