Kittel wint zijn vierde Scheldeprijs

Marcel Kittel heeft voor de vierde keer in zijn carrière de Scheldeprijs gewonnen. De renner van Etixx – Quick Step haalde het in een koninklijke sprint nipt van Mark Cavendish (Dimension Data), André Greipel (Lotto-Soudal) werd derde. Kittel wordt dankzij deze overwinning alleen recordhouder.

De voorbije edities van de Scheldeprijs werden vaak ontsierd door zware valpartijen. Een aangepast parcours en kleiner peloton moesten het “WK voor sprinters” veiliger maken. In deze 104e editie reed een kopgroep van zes renners al snel weg uit het peloton. De opvallendste naam was die van Lieuwe Westra (Astana). Hij won vorige week nog de Driedaagse De Panne – Koksijde.

De vluchters fietsten een maximale voorsprong van om en bij de vijf minuten bij elkaar. Het peloton, met heel wat favorieten voor Parijs-Roubaix nu zondag, werkte aanvankelijk een trainingstochtje af. In de aanloop van de laatste drie plaatselijke rondes trok het grote pak het tempo wel op. De zes koplopers werden op 55 kilometer van de finish gegrepen. Meteen daarna trok onze landgenoot Frederik Backaert (Wanty – Groupe Gobert) in de aanval samen met de Nederlander Van Goethem (Roompot – Oranje Peloton). Ook Belgisch kampioen Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen – Baloise) waagde zijn kans, maar hij werd al snel weer opgeslokt door het peloton, waar Etixx – Quick Step de forcing voerde met Tom Boonen op kop.

Traditionele massaprint

Met nog 25 kilometer te gaan zat ook het avontuur van Backaert en Van Goethem erop. Wereldkampioen en Ronde van Vlaanderen-winnaar Peter Sagan (Tinkoff) testte nog een laatste keer de benen voor Parijs-Roubaix en stapte even later uit koers. Bij het ingaan van de laatste ronde vormde zich op de kop van het peloton verschillende treintjes om de sprinters in stelling te brengen. De renners maakten zich op voor een traditionele massasprint.

Marcel Kittel (Etixx – Quick Step), Mark Cavendish (Dimension Data) en André Greipel (Lotto-Soudal) begonnen in een zetel aan die sprint. Kittel begon op kop en even leek Cavendish hem nog voorbij te steken, maar de Duitser hield nipt stand. Greipel eindigde als derde in hun spoor, net voor onze landgenoot Edward Theuns (Trek-Segafredo). Kittel wordt met deze vierde overwinning alleen recordhouder van de Scheldeprijs. 

Top 10 Scheldeprijs: 

  1. Marcel Kittel
  2. Mark Cavendish
  3. André Greipel 
  4. Edward Theuns
  5. Niccolo Bonifazio
  6. Danny Van Poppel 
  7. Nikias Arndt
  8. Wouter Wippert
  9. Dylan Groenewegen
  10. Daniel McLay