Sagan wint 100e Ronde van Vlaanderen

Peter Sagan heeft voor het eerst in zijn carrière de Ronde van Vlaanderen gewonnen. In de honderdste editie van deze wielerklassieker reed de wereldkampioen van Tinkoff weg op de laatste passage van de Paterberg. Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) werd tweede, Sep Vanmarcke (Team Lotto NL-Jumbo) derde. Voor Greg Van Avermaet en Tiesj Benoot werd de Ronde een nachtmerrie. Onze twee landgenoten moesten opgeven na een valpartij. 

Voorop rijden in de honderdste Ronde van Vlaanderen, het is een droom voor zowat de helft van het peloton. Maar een half peloton laten wegrijden is wat teveel van het goede en dus duurde het een hele poos voordat er een kopgroep ontstond. Na 81 kilometer lukte het zes renners toch om weg te rijden. Daarin onder meer onze landgenoot Gijs Van Hoecke (Topsport Vlaanderen-Baloise). De vluchters kregen een voorsprong van zo’n vier minuten.

Nog voor de finale van de Ronde moest beginnen, hadden twee favorieten al moeten opgeven. Voor Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) eindigde de Ronde op 130 kilometer van de finish. Even later viel ook Greg Van Avermaet (BMC) uit. Hij raakte samen met enkele ploegmaats betrokken bij een val en mocht meteen een kruis maken over zijn koers. Onderzoek toonde aan dat hij een sleutelbeenbreuk opliep, wat wil zeggen dat zijn voorjaar erop zit.

Kwiatkowski en Sagan bis

De finale van de Ronde barstte helemaal los op de Koppenberg. Aan de leiding van de koers kregen Greipel (Lotto-Soudal), Claeys (Wanty-Groupe Gobert), Erviti (Movistar) en Politt (Katusha) het gezelschap van Stijn Vandenbergh (Etixx - Quick Step) en Dylan van Baarle (Cannondale). In het peloton reden de favorieten aan een strak tempo naar boven. Na de daaropvolgende Taaienberg ontstond er een elitegroep met onder andere wereldkampioen Sagan, Cancellara, Vanmarcke, Stybar (Etixx - Quick Step) en Kwiatkowski (Team Sky). Boonen en Terpstra (Etixx - Quick Step) leken de boot even te missen, maar kwamen even later aansluiten.

Op 32 kilometer van de eindmeet reden Kwiatkowski en Sagan weg van de andere favorieten. De twee probeerden hun kunstje vanuit de E3 Harelbeke over te doen, maar dit keer kregen ze het gezelschap van Sep Vanmarcke. In de achtervolging probeerde ex-winnaar Stijn Devolder (Trek-Segafredo) de kloof te dichten voor zijn kopman Cancellara. Dat lukte niet. Aan de leiding van de koers kregen de koplopers ondertussen het gezelschap van Vanmarcke, Sagan en Kwiatkowski.

Tijdrit van 12 km

Tijdens de laatste passage op de Oude Kwaremont reden Sagan en Vanmarcke met twee weg van de rest. In de achtervolging snelde Cancellara alles en iedereen voorbij, maar hij geraakte niet tot bij de twee koplopers. Op de laatste helling van de dag, de Paterberg, maakte Sagan ook komaf met Sep Vanmarcke. De wereldkampioen begon aan een tijdrit van 12 kilometer. Vanmarcke kreeg het gezelschap van Cancellara, maar de twee geraakten niet meer bij de wereldkampioen.

Peter Sagan soleerde naar zijn eerste overwinning in de Ronde van Vlaanderen. Hij is de eerste wereldkampioen die de Ronde wint na Tom Boonen in 2006 en de vijfde ooit in de geschiedenis. Eerder wonnen Louison Bobet (1955), Rik Van Looy (1962) en Eddy Merckx (1975) de Ronde in de regenboogtrui. Opvallend: ook bij de vrouwen was de wereldkampioene vandaag de sterkste.

Top 10 Ronde van Vlaanderen 2016:

  1. Peter Sagan (Tinkoff)
  2. Fabian Cancellara (Trek-Segafredo)
  3. Sep Vanmarcke (Team Lotto NL - Jumbo)
  4. Alexander Kristoff (Katusha)
  5. Luke Rowe (Team Sky)
  6. Dylan van Baarle (Cannondale)
  7. Imonal Erviti (Movistar)
  8. Zdenek Stybar (Etixx - Quick Step)
  9. Dimitri Claeys (Wanty-Groupe Gobert)
  10. Niki Terpstra (Etixx - Quick Step)

Peter Sagan vierde zijn overwinning in de Ronde met – hoe kan het ook anders – een wheelie!