16.000 fans vloeken op Koppenberg

Vanuit Brugge en Oudenaarde zijn zaterdagvoormiddag 16.000 wielertoeristen uit zestig verschillende landen gestart aan hun Ronde. "Het is perfect fietsweer, iets minder heroïsch dan de Ronde van vorig jaar, maar laat ons daar blij om zijn", zegt woordvoerder Gert Van Goolen van Golazo Sports.

De Ronde van Vlaanderen Cyclo is zaterdag aan haar 25ste editie toe en was bijna een maand vroeger uitverkocht dan vorige edities. Ook komt voor het eerst meer dan de helft van de deelnemers uit het buitenland, met Nederlanders (3.300) en Britten (2.300) op kop. "Dat zorgt voor een fijne aangename sfeer, zeer gemoedelijk en rustig, niemand leek gehaast", zegt Van Goolen. "Je hoorde aan de start echt alle talen, wat een wereldse sfeer geeft."

Diehards
De start verliep volgens de organisatie vlot en ook op de doortochten werden zaterdagmiddag nog geen problemen gemeld. 'Diehards' startten zaterdagmorgen in Brugge voor het 227 kilometer lange parcours met vijftien hellingen en zeven kasseistroken. Wielertoeristen die zich tot de kuitenbijters beperken, begonnen in Oudenaarde voor een 129 km lang parcours met na negen kilometer al de Wolvenberg als aperitief. 

Het gros van de liefhebbers wordt tussen 12 en 15 uur verwacht, maar finishen kan tot 20 uur. Zondag gaat de 100ste Ronde van Vlaanderen van start. Langs het parcours worden één miljoen toeschouwers verwacht. Om het eeuwfeest te vieren, krijgen honderd fans tijdens een "Ronde Fan Ride" de kans om een deel van het parcours net voor de profs te rijden en ook de eindmeet te overschrijden.

Opstoppingen
Met zo veel wielerfans op pad, kan het niet verwonderen dat er hier en daar opstoppingen ontstaan. Vooral op de pittige heuvels moeten veel wielerfans afstappen en te voet verder gaan. Dat ondervond ook Open Vld'er Alexander De Croo op de Koppenberg.