Vlaming Vandoorne vervangt Alonso in F1

De Vlaming Stoffel Vandoorne (24) uit Kortrijk vervangt Fernando Alonso in de GP Formule 1 in Bahrein. Dat bevestigt McLaren, hun team. De dokters geven Alonso geen groen licht om te starten na een crash in Australië. 

Tweevoudig wereldkampioen Alonso maakte op het circuit van Albert Park bij Melbourne een bijzonder zware crash. Als bij wonder kwam hij zonder kleerscheuren uit zijn verhakkelde bolide, donderdag werd hij door FIA-dokters aan de nodige tests onderworpen. Die gaven de Spanjaard rood licht, hij mag dus niet starten op het circuit van Sakhir.

"Na een beslissing van de FIA-dokters zal Fernando Alonso dit weekend niet deelnemen aan de GP van Bahrein", meldt McLaren-Honda donderdag op zijn website. "Na een crash op het parcours, respecteren wij altijd de beslissingen van de dokters". 

Goed nieuws voor Vlaming
Het forfait van Alonso betekent goed nieuws voor Stoffel Vandoorne, de reserverijder bij McLaren. De 24-jarige West-Vlaming, vorig seizoen nog eindwinnaar in de GP2 Series en dit seizoen aan de slag in de Japanse Super Formula, maakt zo zijn grote Formule 1-debuut. 

Vrijdag staan de eerste twee vrije oefenritten op het menu in Bahrein. De derde vrije oefensessie en de kwalificaties zijn voor zaterdag, de GP zelf wordt zondag gereden.