Kwiatkowski verrast Sagan in E3

Michal Kwiatkowski heeft de E3 Harelbeke gewonnen. De vorige wereldkampioen verraste de huidige, Peter Sagan, in een sprint met twee. Ian Stannard maakte het feestje van Team Sky compleet en werd derde.

Geen Greg Van Avermaet aan de start van de E3 Harelbeke. De renner van BMC – en een van de topfavorieten voor winst – moest ziek afhaken. Met Fabian Cancellara, Peter Sagan en recordwinnaar Tom Boonen begonnen er nog heel wat andere kanonnen aan de 59e editie van de “mini Ronde van Vlaanderen”.

De koers ontplofte een eerste keer op 73 kilometer van de finish, op de Taaienberg. Jürgen Roelandts (Lotto-Soudal) plaatste een serieuze versnelling, Tom Boonen (Etixx – Quick Step) volgde in tweede positie op “zijn” helling. Een elitegroepje met onder meer Cancellara (Trek-Segafredo), Vanmarcke (Lotto NL-Jumbo) en Benoot (Lotto-Soudal) scheurde zich af van het peloton.

Achtervolgingsrace Cancellara

Met nog 67 km te gaan sloeg het noodlot toe bij Fabian Cancellara. De Zwitser kreeg te kampen met technische problemen en moest lang wachten op een nieuwe fiets. Hij zag de andere favorieten steeds verder en verder wegrijden en na een tweetal minuten wachten, begon hij aan zijn inhaalrace. De kopgroep was ondertussen wat gegroeid. De vluchters van de dag werden ingelopen door Boonen en co en Peter Sagan was met enkele andere renners ook vooraan geraakt.

Na enkele prikjes op de Paterberg en Oude Kwaremont door de koplopers, kwam pechvogel Cancellara op dertig kilometer van de aankomst toch opnieuw aansluiten. Meteen daarna versnelden Michal Kwiatkowski en Peter Sagan. De twee fietsten al snel een voorsprong van een halve minuut bij elkaar. In de achtervolging zetten de mannetjes van Etixx – Quick Step zich op kop, maar ze kwamen geen meter dichter bij de twee leiders.

Huidige vs. vorige wereldkampioen

Sagan, de huidige wereldkampioen, en Kwiatkowski, de vorige, behielden aanvankelijk hun voorsprong van 30 seconden, maar in de twee laatste kilometers kwam de groep met Tom Boonen steeds dichter. Toch hielden de twee stand tot aan de finish. In de sprint begon Sagan op kop, maar hij werd compleet verrast door de demarrage van Kwiatkowski. Die eindigde uiteindelijk met een voorsprong van zo’n 50 meter. Sagan kan zo opnieuw niet winnen in de regenboogtrui en wordt al voor de zesde keer tweede dit seizoen. 

Top 10 E3 Harelbeke:

  1. Michal Kwiatkowski (Team Sky)
  2. Peter Sagan (Tinkoff)
  3. Ian Stannard (Team Sky)
  4. Fabian Cancellara (Trek-Segafredo)
  5. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)
  6. Lars Boom (Astana)
  7. Tiesj Benoot (Lotto-Soudal)
  8. Sep Vanmarcke (Team Lotto NL-Jumbo)
  9. Jempy Drücker (BMC)
  10. Daniel Oss (BMC)