Debusschere wint Dwars door Vlaanderen

Jens Debusschere heeft Dwars door Vlaanderen gewonnen. De renner van Lotto-Soudal haalde het in een massasprint nipt van Bryan Coquard (Direct Energie) en een andere jonge landgenoot Edward Theuns (Trek-Segafredo). Greg Van Avermaet (BMC) werd in de laatste kilometer ingehaald door het peloton. 

Na de aanslagen in Brussel was het een dag voor de wedstrijd niet zeker of Dwars door Vlaanderen zou doorgaan. De organisatoren kregen dinsdagavond uiteindelijk groen licht na overleg met Binnenlandse Zaken. Ze beslisten wel om alle festiviteiten rond de koers te schrappen en de renners begonnen aan de wedstrijd met een zwarte rouwband om de arm. Voor de start werd er ook een minuut stilte gehouden.

Eens de renners onderweg waren scheurde een kopgroep van zes zich af van het peloton. Met nog 55 kilometer te gaan, ontbond Edward Theuns zijn duivels op de Taaienberg. De jonge renner van Trek-Segafredo plaatste een serieuze versnelling die bij heel wat renners pijn deed. Na de “Boonenberg” volgde al snel het tweeluik Oude Kwaremont – Paterberg waarop Kevin Van Melsen wegreed van de overgebleven vluchters.

Solo Van Avermaet strandt vlak voor finish

In een spannende slotfase ondernam Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) verschillende pogingen om weg te rijden. Benoot kreeg het gezelschap van Vliegen (BMC), Maes (Etixx - Quick Step), Thwaites (Bora-Argon 18), Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert), Nizzolo (Trek-Segafredo) en Durbridge (Orica-GreenEDGE), maar de zeven werden op iets meer dan tien kilometer van de finish gegrepen.

Op Nokereberg, de laatste helling van de dag, ging Greg Van Avermaet zijn kans. De winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad en de Tirreno-Adriatico plaatste een aanval met heel wat punch, maar op 300 meter van de streep werd hij ingehaald door een aanstormend peloton. Daarin leek de Fransman Bryan Coquard zegezeker, maar hij werd nog net voorbijgestoken door voormalig Belgisch kampioen Jens Debusschere. 

 

Top 10 Dwars door Vlaanderen:

  1. Jens Debusschere (Lotto-Soudal)
  2. Bryan Coquard (Direct Energie)
  3. Edward Theuns (Trek-Segafredo)
  4. Filippo Pozzato (Southeast Venezuela)
  5. Jens Keukeleire (Orica-GreenEDGE)
  6. Giacome Nizzolo (Trek-Segafredo)
  7. Oscar Gatto (Tinkoff)
  8. Scott Thwaites (Bora-Argon 18)
  9. Mike Teunissen (Team Lotto NL-Jumbo)
  10. Fernando Gaviria (Etixx - Quick Step)