Démare wint Milaan-Sanremo

Arnaud Démare is de verrassende winnaar van Milaan-Sanremo 2016. De Fransman van FDJ haalde het in een sprint van een uitgedund peloton. Onze landgenoot Jürgen Roelandts (Lotto-Soudal) werd derde, Greg Van Avermaet (BMC) eindigde als vijfde. 

Onder een heerlijk lentezonnetje begonnen de renners aan de langste klassieker van het jaar. Al meteen was er opschudding, want door een aardverschuiving in Arenzano waren er brokstukken op het parcours terecht gekomen. De organisatie moest daardoor in laatste instantie enkele wijzigingen aanbrengen.

De eerste vluchtpoging van de dag was meteen raak. Een groep van elf renners fietste een maximale voorsprong van 10’35” bij elkaar. De opvallendste namen waren die van Barta (Bora-Argon 18), Bono (Lampre-Merida) en Tjallingii (Team Lotto NL-Jumbo), zij zaten voor het derde jaar op rij in de vlucht van de dag in Milaan-Sanremo. In het peloton leverden de mannen van Tinkoff (Peter Sagan), Katusha (Alexander Kristoff) en Dimension Data (Mark Cavendish) het harde werk.

Nerveuze finale

Met de Cipressa in zicht groeide de nervositeit in het peloton. Het regende valpartijen met als bekendste slachtoffers Julien Vermote (Etixx – Quick Step), Michael Matthews (Orica GreenEDGE), Michal Kwiatkowski (Team Sky) en Daniele Bennati (Tinkoff). Op 25 km van de aankomst was het einde verhaal voor de vluchters en door het hoge tempo moest onder andere ex-winnaar Mark Cavendish afhaken.

De Poggio is traditiegetrouw de plek waar we de eerste aanvalspogingen van favorieten krijgen. Na een demarrage van de Italiaan Fedi (Southeast – Venezuela) ontsnapte voormalig wereldkampioen Michal Kwiatkowski (Team Sky) uit het peloton. De Pool hield stand tot anderhalve kilometer voor de streep, toen Fabian Cancellara versnelde. De Zwitser kon zijn favorietenrol echter niet waarmaken. In de laatste rechte lijn waagde Jürgen Roelandts zijn kans, maar onze landgenoot zag vlak voor de finish Arnaud Démare en Ben Swift nog voorbijsnellen op de Via Roma. 

Arnaud Démare volgt op de erelijst de Duitser John Degenkolb op. Hij is de eerste Fransman in 21 jaar die La Primavera kan winnen. In 1995 stak Laurent Jalabert zijn armen in de lucht.

Top 10:

  1. Arnaud Démare
  2. Ben Swift
  3. Jürgen Roelandts
  4. Nacer Bouhanni
  5. Greg Van Avermaet
  6. Alexander Kristoff
  7. Heinrich Haussler
  8. Filippo Pozzato
  9. Sonny Colbrelli
  10. Matteo Trentin