"Meldonium is absoluut veilig"

De Letse uitvinder van meldonium, het inmiddels beruchte product dat sinds 1 januari op de verboden lijst van het Wereldantidopingagentschap (WADA) staat, verdedigt zijn geneesmiddel. Volgens de 68-jarige Ivars Kalvins is het medicijn onterecht op die lijst terechtgekomen.

Kalvins beweert dat meldonium, ook wel mildronaat genoemd, "het doeltreffendste cardiovasculaire medicijn ter wereld" is. De Let stelt dat meldonium niet aan de criteria voldoet om op de lijst met verboden substanties te belanden. "Het geneesmiddel is 32 jaar oud en is absoluut veilig", verklaarde Kalvins vrijdag aan AFP. "Niemand heeft aangetoond dat het prestatiebevorderend werkt. Als men beweert dat dat wel zo is, dan moet er een klinisch bewijs zijn. En dat is er niet." 

"De reden waarom meldonium verboden wordt, is dat de Olympische Spelen in aantocht zijn. Bepaalde atleten moeten uitgesloten worden", aldus de wetenschapper, die meent dat het WADA-verbod op zijn product in het leven is geroepen om de Russische atleten te treffen.

Sinds 1 januari testten al tientallen atleten, vooral uit Oost-Europa, positief op meldonium. Het bekendste slachtoffer is Maria Sharapova. De Russische tennisvedette maakte begin maart bekend dat ze in januari tijdens de Australian Open tegen de lamp was gelopen. Ze is voorlopig geschorst en riskeert twee tot vier jaar aan de kant te staan.