Maria Sharapova positief getest op doping

De Russische tennisster Maria Sharapova heeft bij een dopingcontrole tijdens de voorbije Australian Open in Melbourne positief getest op het gebruik van het verboden meldonium. "Ik heb mijn fans en de sport in de steek gelaten. Ik wil mijn carrière zo niet stoppen", zei de Russische tennisster op de persconferentie. Het 'Tennis Anti-Doping Programme (TADP)' van de Internationale Tennisfederatie ITF heeft Sharapova een voorlopige schorsing opgelegd. 

Sharapova is door de Internationale Tennisfederatie (ITF) op de hoogte gebracht van haar positieve test en zal naar eigen zeggen "haar volledige verantwoordelijkheid opnemen". Ze weet nog niet of en hoelang ze geschorst wordt en wanneer ze mogelijk opnieuw op de courts verschijnt.

Meldonium werd op 1 januari door het wereldantidopingagentschap WADA opgenomen in de lijst met verboden middelen, maar Sharapova gebruikte het middel naar eigen zeggen al jaren om verschillende kwaaltjes te bestrijden en wist niet dat het sinds kort wel strafbaar was.

Blessure
In eerste instantie werd gedacht dat 'MaSha' de pers bijeen had geroepen om aan te kondigen dat ze een punt achter haar tenniscarrière zou zetten. De 28-jarige Russin, de nummer zeven op de WTA-ranking, sukkelt met een blessure aan de linkervoorarm. De blessure hindert de voormalige nummer één van de wereld al sinds september. Eind vorig seizoen speelde de vijfvoudige grandslamwinnares alleen nog de WTA Finals in Singapore en trad ze met Rusland aan in de finale van de Fed Cup. In januari van dit jaar gaf Sharapova al forfait voor Brisbane, waarna ze wel de Australian Open speelde.

Sinds ze in het eerste grandslamtoernooi van het seizoen in de kwartfinales werd uitgeschakeld door Serena Williams, kwam ze niet meer in actie.

Wereld reageert op bekentenis Sharapova
Onder andere Kim Clijsters was enorm ontgoocheld door het nieuws, dat schreef ze op Twitter. De meest boze reactie kwam van Jennifer Capriati, zelf drie keer winnares van een Grand Slam. Zij schreef onder andere "Als het waar is, moet elke titel afgenomen worden. Want dit gaat ook over het leven van anderen." Sharapova is al de zevende sporter die betrapt wordt op het gebruik van Meldonium. Een middel dat de zuurstofopname verbetert en het uithoudingsvermogen. Peter Van Eenoo, hoofd van het dopinglabo in Gent, vindt het een flater van Sharapova.