Sven Nys stunt in vol Sportpaleis

In een uitverkocht Antwerps Sportpaleis zijn zaterdag zowat 18.000 mensen opgedaagd voor de eerste van twee feestelijke afscheidsavonden van Sven Nys. De topveldrijder wordt er tijdens "Merci Sven!" in de bloemetjes gezet door zijn voltallige entourage, maar verzorgt ook zelf mee de show door samen met zijn gewezen concurrenten deel te nemen aan enkele spectaculaire wielerproeven.

Nys, 39 intussen, kreeg zaterdagavond meteen een met vuurwerk begeleide staande ovatie toen hij het voor de gelegenheid neergepote veldritparcours op het middenplein van het Sportpaleis kwam opgereden. Hij kreeg een gezonde mix van hartverwarmende begroetingen van oude en minder oude bekenden en spectaculaire acts van onder meer enkele BMX'ers en trial bikers zoals Kenny Belaey voorgeschoteld.

Thibau
Die intermezzo's waren welkom, want zelfs de anders immer nuchtere Nys hield het niet droog bij alle mooie woorden die hem werden toegeworpen, met name door zijn ouders en zoon Thibau.Diezelfde Thibau mocht mee de talrijke fans entertainen door een - met hulp van Zohra - zelf in elkaar geknutselde dj-set.

Verspringen
Hij kreeg de handen uiteraard massaal op elkaar, maar de meeste decibels werden toch geproduceerd telkens wanneer papa Sven nog eens de crossfiets ter hand nam. Nys nam het in verschillende disciplines op tegen andere kanjers als Tom Meeusen, Lars Van der Haar en Ben Berden. De grootmeester won zelf de tijdrit, Meeusen het verspringen.

Ook morgen
Het evenement wordt pas in de vroege uurtjes afgesloten, want er volgt ook nog een schlagerfeest. Zondag doen Nys en co het hele gebeuren nog eens integraal over. Ook dan zal het Sportpaleis nagenoeg uitverkocht zijn.

"Pas op, heb klamme handjes"

Nys gaf nochtans vooraf toe dat hij erg nerveus was voor zijn afscheid in het Sportpaleis. Hij is ook erg moe, vooral de laatste weken hebben erg veel energie gekost.