Cancellara wint Strade Bianche

Fabian Cancellara (Team Trek Segafredo) heeft de Stade Bianche gewonnen. Hij klopte in een sprint in de binnenstad van Siena de Tsjech Zdenek Stybar. Voor de Zwitser is het de 3e overwinning in de Italiaanse koers over grindwegen. 

Het is pas de 10e editie van de Strade Bianche, maar die is in korte tijd uitgegroeid tot een echte klassieker. Ook dit jaar stonden toppers als Cancellara, Stybar, Sagan & Van Avermaet opnieuw aan de start. De koers bleef lang gesloten tot op zo’n 20 kilometer van de finish. Wereldkampioen Peter Sagan versnelde op een grindstrook en kreeg Stybar met zich mee. Dat was hét teken voor Cancellara om ook mee te schuiven. Hij zat aanvankelijk niet meteen in het wiel, maar kon de kloof wat later toch dichten. Greg Van Avermaet probeerde ook nog te mee te gaan, maar de winnaar van de Omloop sloeg daar niet in.

Sagan, Stybar & Cancellara reden dan samen naar een eenzame koploper, Gianluca Brambilla. Zo had Ettix-Quick Step met Stybar & Brambilla twee man voorin. Op enkele kilometers van de streep probeerden zij dit numerieke overwicht uit te spelen en ging Brambilla aanvallen. De Italiaan kreeg aanvankelijk enkele seconden, maar op de steile & smalle straatjes in Siena konden Cancellara & Stybar het gat toch nog dichten. De twee gingen meteen door en in de sprint bleek de Zwitser de sterkste.

Voor de 34-jarige Cancellara is het de derde zege van het seizoen. Meteen de derde overwinning in de Stade Bianche. Het afscheidsjaar van Cancellara begint zo alvast heel mooi en belooft veel moois voor de komende voorjaarklassiekers.