Controle fietsmotors mogelijk gevaarlijk

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) waarschuwt voor de toestellen waarmee gecontroleerd wordt op motortjes in fietsen. Die toestellen gebruiken röntgenstralen en kunnen gevaarlijk zijn voor omstaanders.

"Het FANC roept de professionele wielersector en de bevolking in het algemeen op om waakzaam te zijn", zegt het FANC in een mededeling. “Deze toestellen met x-stralen kunnen gebruikt worden in de nabijheid van nietsvermoedende mensen, waarbij zij dus eventueel het risico lopen om blootgesteld te worden aan bestraling.” Het FANC roept op om alle nodige maatregelen te treffen om de veiligheid van het publiek en de gebruikers te garanderen.

Daarnaast wijst het agentschap erop dat enkel het personeel van vergunde bedrijven gebruik mag maken van dergelijke toestellen. "Het FANC heeft momenteel weet van één enkel bedrijf dat zulke controles tijdens professionele wielerwedstrijden mag uitvoeren en heeft aan dat bedrijf gevraagd om zijn vergunning in orde te brengen zodat het zijn activiteiten kan voortzetten", luidt het.