Spelen ten onrechte in Rio en Tokio?

De Franse justitie voert sinds december een onderzoek naar de toekenning van de Olympische Spelen aan Rio de Janeiro (2016) en Tokio (2020). Dat bevestigde een gerechtelijke bron aan het Franse persagentschap AFP. Het onderzoek vloeit voort uit dat naar Lamine Diack. De voormalige voorzitter van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) was van 1999 tot 2013 ook bestuurslid van het Internationaal Olympisch Comité.

"Het onderzoek bevindt zich nog in een vroeg stadium. Momenteel worden er een paar dingen geverifieerd. Of er effectief onregelmatigheden gebeurden, is nog niet duidelijk", meldde de gerechtelijke bron. "Er is nog geen enkel bewijs", beaamde een woordvoerder van het IOC. "We hebben over dit dossier wel nauw contact met het Franse gerecht en verlenen onze volle medewerking."

Volgens de Britse krant the Guardian verdenken de Franse speurders Lamine Diack en zijn zoon Papa Massata Diack ervan dat ze als tussenpersoon fungeerden voor kandidaat gaststeden. Zo zouden ze in 2009 bij IOC-leden stemmen gekocht hebben in dienst van Doha. De Qatarese hoofdstad viel desondanks voor de laatste stemronde af en de Spelen gingen met een ruime meerderheid naar Rio. "Wij kregen de Spelen omdat we veruit het beste dossier hadden", zegt de organisatie van de Spelen in Rio daarover. "Het verschil in stemmen, 66 voor ons, tegenover 32 voor Madrid, sluit elke vorm van bedrog uit."

WK atletiek
Nog volgens The Guardian had Diack vier jaar later bij de toekenning van de Spelen van 2020 meer succes. Diack zou aanvankelijk Istanboel gesteund hebben, maar veranderde van mening toen een Japanse sponsor een vet contract tekende met de IAAF.

Ook de toekenning van het WK atletiek 2021 aan het Amerikaanse Eugene (Oregon) wordt door de Franse speurders onder de loep genomen.