Zika: "BOIC voorziet muggenmelk"

In het kader van de uitbraak van het zikavirus in Zuid-Amerika, plant het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) een aantal maatregelen om de veiligheid van de Belgische delegatie tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te verzekeren.

Het BOIC wijst er vandaag in een persbericht op dat het organisatiecomité Rio 2016, in samenspraak met de lokale overheid en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de situatie van nabij opvolgt. "De Braziliaanse overheid zet op dit ogenblik meer dan 200.000 soldaten in om broedplaatsen te verstoren. Ongeveer 30 wagens moeten in de arme wijken van Rio de mug bestrijden. De bewoners worden geïnformeerd en krijgen anti muggenmelk. Zwangere vrouwen worden afgeraden om deze zomer naar de Olympische Spelen in Rio te gaan", klinkt het.

Geen risico’s
Ook het BOIC heeft algemene maatregelen voorzien om het zikavirus tegen te gaan. "Die maatregelen werden reeds besproken en gemeld tijdens het coachesplatform en aan de atleten tijdens de Team Belgium herfststage van vorig jaar in Lanzarote", stelt het BOIC. "Zo zal het BOIC tijdens de Olympische Spelen anti-muggenmelk ter beschikking stellen. Iedereen wordt ook aangeraden om lange mouwen en lange kleding te dragen in situaties waar het risico op een muggenbeet bestaat." 

Team van experts
Het BOIC en zijn wetenschappelijk-technisch panel onder leiding van prof dr. Johan Bellemans volgt deze problematiek nauwgezet op en is in nauw overleg met het Instituut voor Tropische Geneeskunde, met het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid en met Buitenlandse Zaken over de veiligheid van de atleten en de begeleiding.

Inspectie ter plaatse
"We zijn er evenwel van overtuigd dat zowel het organisatiecomité Rio 2016, het IOC en de Braziliaanse overheid alles in het werk zal stellen om een veilige omgeving te scheppen voor succesvolle Spelen." Op 16 februari vertrekt een delegatie van het BOIC naar Brazilië en zal ter plaatse kunnen vaststellen hoe de bestrijding van het zikavirus wordt aangepakt.