Van Aert wint WK na zinderende finale

Wout van Aert heeft het WK veldrijden in Heusden-Zolder gewonnen. Na een bizar incident tussen hem en van der Poel, ontspon er zich een zinderende finale waarin de Belg aan het langste einde trok. Van der Haar werd tweede, Pauwels derde.

De Belgen namen van meet af aan de wedstrijd in handen. Wout Van Aert kwam al vroeg in de eerste ronde op kop, met Sweeck in het wiel. Ze kregen het gezelschap van van der Haar, van der Poel en Simunek. Sven Nys kwam in de beginfase niet in het juiste ritme.

Van Aert was duidelijk niet van plan om de kat uit de boom te kijken. De kopman van de Belgen trok stevig door, van der Poel en van der Haar waren de enige die konden volgen. De rest volgde al op tien seconden na amper een ronde. Een allesverschroeiende start dus, met de drie tenoren in de hoofdrol.

Belgen prikken

Op het einde van ronde twee ging Van Aert nog eens fel door. Het Nederlandse duo moest enkele seconden toegeven, in de achtergrond probeerde Pauwels terug te keren. Met wisselend succes: de schaduwkopman speelde jojo met de kopgroep. Bij het begin van ronde vier maakte hij de aansluiting, maar dé verrassing kwam van Nys. Hij sprong naar de kopgroep en ook Sweeck kwam aansluiten. Een droomscenario, met de Belgen die slag om slinger konden prikken.

Topfavorieten haken in elkaar

Maar het scenario van de Belgen kreeg letterlijk een stok in de wielen. Bij een haarspeldbocht schoof van der Poel weg en werd hij aangereden door Van Aert. De Nederlander raakte met zijn voet vast in het wiel van van Aert, waardoor van der Haar plots een kloof kon slaan. Met nog drie ronden te gaan fietste hij een goeie tien seconden bij elkaar, Nys en Sweeck verzorgden de achtervolging. Van Aert had een halve ronde nodig om te bekomen, van der Poel zakte terug en volgde al op een halve minuut.

Ware thriller

Van Aert opende met nog twee ronden te gaan de jacht op de Nederlander. Met resultaat: na een indrukwekkende inhaalrace vond hij het wiel van de koploper. Een ware thriller kreeg vorm, zeker toen ook van der Poel nog eens leek terug te komen. Maar het leidersduo gaf niet meer af en samen vochten ze een waanzinnige finale uit. Even leek van der Haar de leiding resoluut te pakken, maar van Aert kon in het loopstuk terugslaan en het verschil maken. De Belg kreeg nog een extra boost en reed in één ruk door naar de meet, van der Haar moest het hoofd buigen. Kevin Pauwels werd nog derde, Sven Nys knap vierde. Mathieu van der Poel werd uiteindelijk vijfde.