Van den Driessche: "Ik wist van niets"

Veldrijdster Femke Van den Driessche ontkent de beschuldigingen van mechanische doping. Van den Driessche wist naar eigen zeggen helemaal van niets. Dat zegt ze aan VTM NIEUWS. Gisteren vonden inspecteurs van de UCI een motortje in haar fiets na haar wedstrijd bij de beloften. Ze riskeert een schorsing gaande van zes maanden tot levenslang.

De fiets met het motortje is van een vriend, zegt ze. Die kocht vorig jaar één van haar trainingfietsen, en die zou hij dus zelf aangepast hebben. Ze blijft erbij dat ze nooit met een motortje gereden heeft.

Hoe werkt mechanische doping?

Of het nu de fiets van Van den Driessche is of niet, iedereen vraagt zich af hoe die mechanische fraude precies werkt. Een verborgen motor en batterij zitten in het kader van de fiets. Als dat motortje wordt aangezet, krijg je meer trapvermogen met evenveel moeite.

Extra controle van UCI

De fiets werd gisteren ontdekt bij een controle van de UCI. De organisatie heeft bij dit WK extra ingezet op de controle van mechanische fraude en controleerde een twintigtal fietsen. In de materiaalpost van Van den Driessche werd een fiets met motor gevonden.

Veldrijden op zijn kop

Het nieuws zetten het hele veldrijden en vooral ook het Belgische kamp op z'n kop. Bondscoach Rudy De Bie was aangedaan en tegelijk ook razend. Hij zei in tranen dat hij het schandalig vond en er niet meer op Van den Driessche gerekend kon worden.