Mogelijk 6 maanden schorsing voor motor

Belgisch veldrijdster Femke Van den Driessche, die gisteren betrapt werd op mechanische doping, riskeert een schorsing van minimum 6 maanden en een stevige boete. Dat heeft UCI-voorzitter Brian Cookson vanochtend gezegd tijdens een persmoment.

De voorzitter van de Internationale Wielerunie verklaarde dat de regels rond technologische fraude heel duidelijk zijn. "Het betreft een schorsing van minimum zes maanden, zonder maximumlimiet,” zei Cookson. Ook haar team riskeert dezelfde straf. “Maar uitspraken kan ik daar nog niet over doen. Het dossier is nu in handen van de Disciplinaire Commissie en ik zal dan ook geen verdere details prijsgeven.”

Ook een boete

Naast een schorsing hangt Van den Driessche ook een financiële straf boven het hoofd. Zij en haar team Kleur Op Maat-No Drugs riskeren een boete tussen 18.000 en 180.000 euro voor de renner in kwestie en 90.000 tot 900.000 euro voor het team. Het UCI-reglement is daar vorig jaar nog op aangepast.

"We hebben zaterdag in alle categorieën verschillende fietsen gecontroleerd. Met nieuwe technologie,” zegt Cookson. “We horen al langer verhalen over dergelijke fraude. Of we nu moeten concluderen dat het probleem wijdverspreid is, weet ik niet. Onze sport heeft alleen baat bij de waarheid en we zullen dan ook blijven controleren en blijven strijden tegen doping."