Reed Belgische met motor in fiets op WK?

De Internationale Wielerunie (UCI) heeft vandaag op het wereldkampioenschap veldrijden een verdachte fiets in beslag genomen. Dat laat de UCI weten in een mededeling. Het gaat om de fiets van de Belgische Femke Van den Driessche. Er werd op dit WK extra ingezet op controles naar verborgen motortjes op fietsen. Het is de eerste keer dat er iemand betrapt wordt op mechanische doping.

De UCI wist te melden dat het gaat om een fiets uit de beloftecategorie bij de vrouwen, maar noemde geen namen. Enkel werd benadrukt dat het niet gaat om wereldkampioene Evie Richards, zilveren medaille Nikola Noskova en bronzen medaille Maud Kaptheijns. Toch viel de naam van Femke Van den Driessche al snel. Zij was dé topfavoriete, maar door een slechte start zag het er helemaal niet goed uit. Bovendien kampte ze bij het ingaan van de slotronde met mechanische pech. Ze probeerde het nog even te voet, maar stapte dan ontgoocheld uit de wedstrijd.

De UCI heeft op dit WK extra ingezet op de controle op mechanische doping. Naar eigen zeggen gebeurt dat via een nieuw, ingenieus systeem. Dat systeem haalde er dus meteen een verdachte fiets uit, in de materiaalpost van Femke Van den Driessche.

Bondscoach De Bie in tranen

Het nieuws van de mechanische doping is in het Belgische kamp ingeslagen als een bom. Bondscoach Rudy De Bie reageerde zelfs in tranen bij VTM NIEUWS-journalist Merijn Casteleyn: “Dit is schandalig.”

“Ik heb haar nog niet gesproken. Ik kon haar niet aankijken”, reageerde een zichtbaar geëmotioneerde De Bie. Wat dit betekent voor haar toekomst? “Ik dacht dat we op haar konden bouwen voor de toekomst. Dat houdt nu op.”

 

Nys: "Heel jammer voor de sport"

Wout Van Aert, de kopman van de Belgen morgen, schrok zich een hoedje toen hij het nieuws vernam. “Ik wist niet dat dit bestond in het veldrijden.” Eenzelfde geluid bij Sven Nys, die het vooral jammer voor de sport vindt: “Dit kunnen we als sport echt missen. Maar blijkbaar mag je nergens meer van schrikken.”