Transatleten zonder operatie naar spelen

Transgenderatleten moeten voortaan aan de Olympische Spelen en andere sportevenementen kunnen meedoen zonder eerst een operatie tot geslachtsverandering te ondergaan. Dat blijkt uit een nieuwe richtlijn van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

De nieuwe richtlijn betekent dat transgenders kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen zonder eerst een medische ingreep te moeten ondergaan. "In de mate van het mogelijke is het noodzakelijk te garanderen dat transatleten niet van een deelname aan sportieve competitie worden uitgesloten", schrijft het IOC. Tegelijk hamert de organisatie op de noodzaak aan een eerlijke competitie. Daarom stelt ze bepaalde voorwaarden.

Voorwaarden
Atleten met het vrouwelijke geslacht die zich man voelen en aan mannencompetities willen deelnemen, mogen dat zonder voorwaarden doen. Mannen die zich vrouw voelen, moeten nog wel kunnen aantonen dat hun testosterongehalte, ten minste één jaar voor hun deelnemen, onder een bepaald niveau is. Zij hebben anders een fysiek voordeel als ze in de vrouwencompetitie deelnemen.

Caitlyn Jenner
De discussie over transgenders in sport kreeg extra aandacht toen voormalig Olympisch decathlon kampioen, Bruce Jenner, vorig jaar aankondigde een vrouw te willen worden. Bruce Jenner werd Caitlyn, en haalde daarmee het wereldnieuws. 2015 was hét jaar waarin de transgender werd omarmd. Caitlyn Jenner (65) werd in 2015 de beroemdste transvrouw ter wereld.