Heylen zet met zilver stap richting Rio

Judoka Ilse Heylen heeft op de Grand Prix in het Cubaanse Havana zilver veroverd in de klasse tot 52 kg. Ze zet een grote stap richting kwalificatie voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

Heylen, 22e op de ranking, was al lang op zoek naar een medaille op een Grand Prix of Grand Slam, die zekerheid moest bezorgen over de kwalificatie voor de Olympische Spelen. Met het zilver op de Grand Prix van Havana is die zekerheid er nu gekomen.

De veterane begon in Havana met een zege op strafpunten 0 tegen 1) tegen de Duitse Romy Tarangul (IJF 52) en kreeg vervolgens de Israëlische Roni Schwartz tegenover zich. "Ik wist dat Schwartz heel agressief uit de hoek kon komen, maar ik heb die agressiviteit netjes kunnen afblokken", vatte Heylen de kamp samen. "Met 0 tegen 2 strafpunten mocht ik door naar de halve finale."

In de finale tegen de Duitse Mareen Kräh (IJF 8) had Heylen geen schijn van kans. Ze verloor met waza-ari en ippon. "Wellicht was ik te euforisch omtrent de zekerheid over de kwalificatie voor Rio de Janeiro en kwam ik amper tot mijn judo."

Toch was Ilse Heylen heel tevreden met haar zilveren medaille. "Dit brengt mij heel dicht bij de kwalicatie voor Rio. Ik ga nu nog wel deelnemen aan de Grand Slam van Parijs en de Grand Prix van Düsseldorf en daarna de programmatie herbekijken in functie van de haalbaarheid van Rio. Het is in ieder geval een goede beslissing geweest om vorige week niet deel te nemen aan de African Open van Tunis want ik was nu helemaal op krachten."