Toppers vallen als vliegen in Melbourne

De Australian Open is nog maar aan zijn tweede dag toe en toch zijn er al heel wat grote namen gesneuveld. Bij de vrouwen werden vandaag al Simona Halep (WTA 2) en Venus Williams (WTA 10) gewipt. Bij de mannen moesten we afscheid nemen van Rafael Nadal (ATP 5).

Venus Williams (WTA 10) met haar 35 jaar de oudste speelster op de hoofdtabel, was in haar openingspartij niet opgewassen tegen de Britse Johanna Konta (WTA 47) en verloor met 6-2 en 6-4. Zevenvoudig grandslamwinnares Williams, de runner-up van 2003 in Melbourne en vorig jaar nog goed voor een plaats in de kwartfinales, was nochtans met hoge verwachtingen naar Australië afgezakt. Eind 2015 had ze uitstekend gepresteerd op de toernooien van Wuhan en Zuhai en als achtste reekshoofd hoopte ze in haar 69e grandslamtoernooi dan ook hoge ogen te gooien.

Ook de huidige nummer 2 ter wereld, Simona Halep, ging in haar openingspartij verrassend onderuit. De Chinese kwalificatiespeelster Shuai Zhang, pas 133e op de ranglijst, kegelde haar zonder pardon uit het toernooi: 6-4 6-3. Halep, de voorbije twee edities van de Australian Open nog goed voor een plaats in de kwartfinales, gold voor aanvang van het eerste grandslamtoernooi van het seizoen nog als één van de belangrijkste kandidaten voor de titel. Begin dit seizoen sukkelde ze wel met een achillespeesblessure.

Exit Nadal
Bij de mannen vond zowaar een nog grotere verrassing plaats. Vijfde reekshoofd Rafael Nadal, in 2009 winnaar in Melbourne, verloor na een beklijvende vijfsetter van zijn landgenoot Fernando Verdasco (ATP 45). Die haalde het na 4 uur en 41 minuten met 7-6 (8/6), 4-6, 3-6, 7-6 (7/4) en 6-2.

Voor Nadal is het nog maar de tweede keer in zijn tenniscarrière - na Wimbledon 2013 en zijn nederlaag tegen Steve Darcis - dat hij de eerste ronde van een grandslamtoernooi niet overleeft. "Dit is ongelooflijk", reageerde Verdasco meteen na afloop. "Ik had het moeilijk in de vierde set, maar speelde daarna heel goed en ik weet niet hoe ik het deed, maar alles lukte", lachte de Spanjaard. "Dat ik hier in vijf sets van Rafa kan winnen, zeker na een 2-1 achterstand in sets, is echt straf", aldus Verdasco, die in ronde twee de Israëliër Dudi Sela (ATP 87) ontmoet.

Reekshoofden vallen als vliegen
In het vrouwentoernooi moesten we gisteren ook al afscheid nemen van Caroline Wozniacki, 16e reekshoofd, en 25e reekshoofd Samantha Stosur. Bij de mannen sneuvelde 11e reekshoofd Kevin Anderssen.