Toptennissers van matchfixing verdacht

De voorbije tien jaar zijn tal van toptennissers verdacht van matchfixing. De sporters kregen mogelijk geld uit de gokwereld om wedstrijden te vervalsen. Dat meldden de Engelse BBC en het Amerikaanse Buzzfeed News zondagavond. Die media baseren zich op geheime documenten, die hen door klokkenluiders uit de tenniswereld doorgespeeld werden.

Het afgelopen decennium zouden zestien spelers uit de top vijftig van de wereldranglijst verdacht zijn van matchfixing. Hun namen doken regelmatig op in het systeem van de Tennis Integrity Unit (TIU), de instantie die in de gaten houdt of spelers frauderen. Geen enkele speler uit de groep, waar ook grandslamwinnaars bij zijn, werd geschorst.

Om welke spelers het gaat, maken de media bewust niet bekend. "Omdat we geen toegang hebben tot hun telefoon-, bank- en computergegevens kunnen we immers niet nagaan in hoeverre ze ook effectief schuldig zijn", klinkt het. De BBC verklapte wel dat acht spelers die herhaaldelijk in verdachte wedstrijden opduiken, deze week starten op het Australian Open.

"Doofpotoperatie"

"Er was een harde kern van ongeveer tien spelers die het vaakst verdacht werden en de kern van het probleem vormden", vertelde onderzoeker Mark Phillips aan de BBC. "Het bewijs was ijzersterk. Het sterkste dat ik in mijn 20 jaar dienst als inspecteur naar gokfraude gezien heb. Er was een goede kans dat het genoeg was om de voornaamste rotte appels eruit te halen."

Benn Gunn, een voormalige politiechef die mee aan de wieg van TIU stond, vindt dat de tennisbonden te weinig hebben gedaan. "Het ruikt naar een doofpot. Als ze echt hadden willen ingrijpen, hadden ze een TIU met tanden moeten instellen, één die echt wat doet."

De TIU kreeg in 2015 meer dan vijftig meldingen van verdachte wedstrijden binnen van The European Sports Security Association, die vreemde patronen in weddenschappen bij de bookmakers onderzoekt. Daarmee zou tennis bij de gokmaffia populairder zijn dan andere sporten.