Britse atletiekbond: "Schrap alle records"

Alle wereldrecords schrappen van de tabellen. Dat is het opmerkelijke voorstel van de Britse atletiekbond UKA. De federatie wil op die manier een belangrijk signaal geven in de strijd tegen doping.

De atletiekwereld werd het voorbije jaar getekend door een reeks dopingschandalen, niet in het minst de schorsing van alle Russische atleten. "De integriteit van de atletiek is nooit zo aangetast als in 2015", zegt UKA-topman Ed Warner, “Zuivere atleten en sportfans over de hele wereld zijn in de steek gelaten."

Radicale hervormingen

De UKA stelt daarom radicale hervormingen voor en doet dat met “A Manifesto for Clean Atheltics” (een manifest voor zuivere atletiek). Naast het schrappen van records pleit de UKA onder andere ook voor een openbaar register waarin de dopingcontroles opgenomen worden.

Voor dopingzondaars eist het manifest ook strengere straffen. Volgens UKA moet een levenslange schorsing worden overwogen bij ernstige inbreuken, zelfs al is het een eerste vergrijp. De radicale hervormingen moeten het geloof in de sport herstellen, aldus de UKA.