Stalman bekent dopinggebruik

Ria Stalman (64) won in 1984 op de Olympische Spelen in Los Angeles goud in het discuswerpen. Het leverde haar toen ook meteen de titel van Sportvrouw van het Jaar op. Tweeëndertig jaar na die triomf geeft de Nederlandse toe verboden middelen te hebben gebruikt tijdens haar carrière.

Eerder had Stalman dopinggebruik altijd ontkend, maar in een televisie-interview voor het documentaireprogramma ‘Andere Tijden Sport’ onthulde ze het toch. “In de laatste tweeënhalf jaar van mijn carrière gebruikte ik doping. Het betrof een lichte dosis anabole steroïden.”

Desondanks werd ze nooit betrapt op verboden middelen. “Ik nam spierversterkende middelen tijdens zware trainingsperiodes. Dat kon toen zonder enig risico omdat er buiten competitie nooit werd gecontroleerd. Als eenvoudig Nederlands discuswerpstertje wilde ik naar de Olympische Spelen. Dan kom je met 56 meter in de DDR en zie je zulke “koekblikken” die je met 15 meter verschil op je donder geven. Ik wilde kampioen worden en dacht: “Als je hen niet kunt verslaan, moet je maar hetzelfde doen als zij.””