Boonen is klaar voor nieuw seizoen

Tom Boonen kijkt uit naar de start van het nieuwe seizoen. Dat heeft de Belgische ex-wereldkampioen gezegd bij de ploegvoorstelling van Etixx-Quickstep in het Spaanse Calpe. De fysieke problemen na zijn valpartij in Abu Dhabi in oktober zijn zo goed als voorbij.

"Het enige wat ik over houd is een hoorprobleem aan mijn linkeroor", zegt Boonen. "Dat is vervelend, maar fysiek heb ik maar weinig last meer van die val. Ik train goed, de voorbereiding op het nieuwe seizoen loopt prima." Boonen liep een breuk op aan het slaapbeen begin oktober in Abu Dhabi. Lange tijd moest hij aan de kant. Fysiek ondervindt hij nog weinig hinder, wel is zijn gehoor permanent beschadigd. "Gelukkig had ik nog een heel goed gehoor", legt hij uit.

“Maar die valpartij heeft schade berokkend. Er is 40 decibel verschil met mijn rechteroor. In het begin was dat heel vervelend, ik moest me soms echt concentreren om dingen te horen, zeker als ik in een lawaaierige ruimte was. Als ik dan aan tafel zat moest ik echt uitkijken wat er gebeurde. Maar na een tijdje wen je daar aan. Het is niet dat ik nu minder hoor, je hersenen passen zich aan.”

“Verder is er ook nog die fluittoon. Ook daar wen je aan, maar daar zal ik me waarschijnlijk nog wel aan laten behandelen, omdat er oplossingen zouden zijn met een speciaal hoorapparaatje. Dat zien we nog wel, mogelijk is dat probleem over twee maanden van de baan."

Boonen is hongerig naar het nieuwe seizoen en de ambitie blijft overeind. "Ik train goed, alles verloopt naar wens en zonder valpartijen of ziekte zal ik klaar zijn voor de klassiekers. Ik mik nog steeds voluit op winst in mijn wedstrijden. Ik heb het gevoel dat ik jongens zoals Degenkolb en Kristoff nog steeds kan kloppen. Ik ben fysiek nog altijd in staat om de Ronde van Vlaanderen of Roubaix te winnen."

Met Tony Martin die ook de voorjaarsklassiekers wil rijden, Zdenek Stybar en Niki Terpstra het kransje toppers voor zijn wedstrijden groot in zijn eigen team. "We moeten koersen als één blok, één sterk team. Ik heb geen schrik voor die mannen, ze moeten niet op mij wachten. Er zal altijd goed gepraat worden in koers, zoals we dat ook andere jaren deden."

De eerste wedstrijd voor Boonen wordt de heropgestarte Ronde van Valencia, die begint op 3 februari. Daarna volgt de Ronde van Algarve (17-21 februari), het Belgische openingsweekend, Parijs-Nice, Milaan-Sanremo en dan de Vlaamse koersen.