Björn Leukemans hangt fiets aan haak

Björn Leukemans houdt het professioneel wielrennen voor bekeken. De 38-jarige renner kreeg geen contractverlenging bij Wanty-Groupe Gobert en wilde nog graag een jaartje langer in het peloton blijven, maar vond geen nieuwe ploeg. Dat maakte hij maandag bekend op een persconferentie.

Leukemans koerste de voorbije twee jaar voor Wanty-Groupe Gobert. Dit jaar behaalde hij nog zeges in de GP Jef Scherens (1.1.), de Ronde van Limburg (1.1.) en de Grote Prijs Stad Geraardsbergen. Vorig jaar pakte Leukemans een ritzege in de Ronde van de Limousin (2.1) en ereplaatsen in de Brabantse Pijl (vijfde) en de Ronde van Vlaanderen (negende). Toch kreeg hij geen nieuw contract voor 2016 omdat de ploeg wil verjongen. Leukemans was lange tijd in gesprek met nieuwe teams, maar vond uiteindelijk geen onderdak.

Voor zijn periode bij Wanty-Groupe Gobert reed Leukemans voor onder meer voor Davitamon-Lotto (2005-2006), Predictor-Lotto (2007) en Vacansoleil (2009-2013). Hij kende een donkere periode in 2007, toen hij positief testte op testosteron en ontslagen werd door Predictor-Lotto. Leukemans kreeg een schorsing van twee jaar en kwam amper aan koersen toe in 2008. Hij vocht zijn straf aan en na een lange procedureslag werd hij uiteindelijk maar zes maanden geschorst.

Leukemans was een specialist in het eendagswerk, zijn liefde ging vooral uit naar de voorjaarsklassiekers. Verder dan een tweede plaats in de Brabantse Pijl (2011) en twee vierde plaatsen in Parijs-Roubaix (2007) en de Ronde van Vlaanderen (2010) kwam hij echter niet. Leukemans won wel vier keer de Druivenkoers in Overijse en hij pakte in 2011 ook de eindzege in de Ronde van de Limousin (2.BC).