Fanny Lecluyse pakt goud op EK Zwemmen

Fanny Lecluyse heeft ons land een gouden medaille bezorgd op het EK zwemmen kortebaan in Israël. Ze won de finale van de 200 meter schoolslag in een nieuw Belgisch record. Het was al van 1999 geleden dat België nog eens goud pakte op een EK zwemmen.

De 23-jarige Lecluyse haalde het in de finale in 2:18.49, meer dan een halve seconde sneller dan haar vorig Belgische record dat ze eerder deze maand tijdens de Belgische kampioenschappen in Gent zwom. Het zilver was voor de Russin Ashtashkina, het brons ging naar de Turkse Gunes.

Eerste sinds 1999

Voor ons land is dit een historische prestatie. De laatste gouden medaille voor België op de Europese kampioenschappen kortebaanzwemmen dateert al van 1999, toen Brigitte Becua de beste was op de 100 meter schoolslag.

Vijfde Belgische medaille

Het EK in Israël is een echt succesverhaal aan het worden voor de Belgen. Het goud van Lecluyse is al de vijfde medaille voor ons land. Eerder won ze zelf al zilver op de 50 meter schoolslag. Ook Pieter Timmers won twee keer zilver, Glenn Surgeloose won één keer brons.